Обвинение беше повдигнато на шофьора на румънския автобус, който вчера

...
Обвинение беше повдигнато на шофьора на румънския автобус, който вчера
Коментари Харесай

Прокуратурата във Велико Търново повдигна обвинение на турския шофьор на катастрофиралия румънски автобус

Обвинение беше повдигнато на водача на румънския рейс, който през вчерашния ден катастрофира тежко на пътя Русе-Велико Търново край село Куцина. Турският водач е упрекнат, че не е спазил разпоредбите за придвижване и по несъобразителност е предизвикал гибелта на четирима души - при злополуката починаха трима румънски и един турски жител, а осем бяха ранени. От 3 до 15 години отнемане от независимост е наказването, което може да бъде наложено, в случай че бъде потвърдена виновността на водача, управлявал рейса. Състоянието на пътя на този стадий не се сочи от проверяващите като причина за злополуката.

Обвиняем на този стадий е единствено турският водач на румънския туристически рейс, уточни наблюдаващият прокурор и представител на Великотърновската окръжна прокуратура Илиян Благоев, представен от БНР: " Към момента обвиняването е за нарушаване на Закона за придвижване по пътищата, че лидерът не е направлявал МПС, което ръководи, и че не се е движил със съобразена с пътните условия скорост, вследствие на което е предизвикал гибелта на четири лица ".

Предстои прокуратурата да изиска от съда в понеделник налагане на мярка на обвинения задържане под стража. От Държавната организация по сигурност на придвижването по пътищата, които през вчерашния ден направиха оглед на мястото на злополуката, обявиха, че има дефекти в пътната инфраструктура и необезопасени обекти край пътя. На този стадий по делото не се изследва дали пътната настилка е съдействала за злополуката, уточни Бранимира Вергова от Националната следствена работа. " За аргументите за злополуката е прекомерно рано да се дават изказвания. Назначени са голям брой експертизи във връзка със събраните доказателства ".

Намерена е част от тахографа на рейса, само че на този стадий не може да се дефинира с каква скорост се е движил той, показаха проверяващите. В сектора на злополуката ограничаването е 90 километра в час. Прокуратурата и Националната следствена работа отхвърлят да посочат кои са главните доказателства, които са събрали от през вчерашния ден и през днешния ден, както и дали са изискали и показала ли е румънската компания транспортьор документите на рейса.

Вторият водач на рейса, румънец, е освободен. След разпити в родината си са се завърнали всички 14 румънски жители, останали невредими след злополуката. Петимата ранени румънци бяха превозени с хеликоптери до лечебни заведения в Букурещ. Във великотърновската болница в устойчиво положение се лекуват двама ранени турски жители при злополуката.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР