Обувките на високи тънки токчета са секси, спор няма. Освен

...
Обувките на високи тънки токчета са секси, спор няма. Освен
Коментари Харесай

Как да разпознаем и лекуваме болестта на високите токчета

Обувките на високи тънки токчета са секси, спор няма. Освен това с тях краката наподобяват по-дълги, по-стройни, по-елегантни. И походката даже се трансформира. Но обувките с токчета имат и едно стеснение. В множеството случаи натоварването на крайници се концентрира в предната му част, което води до един противен миг – халукс валгус, написа Elle. Тази дисторция, по-известна като изпъкнало кокалче на палеца на крайници, е много постоянно срещан и за жалост прекомерно мъчителен проблем. Какво съставлява

Халукс валгус визира главно дами. Представлява дисторция на ставата, която е в основата на огромния пръст (палеца) на крайници. Оста му се отклонява и той се изкривява в посока към останалите пръсти, притискайки ги мъчително, което води до още по-голямо изпъкване (изхвръкване) на ставата. В същото време кожата в тази област изтънява, зачервява се и е мъчителна при досег.

Причина за това заболяване е точно неправилното систематизиране на тежестта на тялото върху стъпалата. Когато обувките са неуместни или неакуратен размер, те притискат палеца. А високият ток слага свода в неестествено състояние, скъсявайки ахилесовото сухожилие. Така цялата тежест се разпределя на дребна повърхност, което принуждава тази част от крайници да се нагоди, с цел да поеме тежестта. Това трансформира позицията на стъпалото и води до изменение на салдото Така се усилва напрежението върху огромния пръст на крайници, правейки го неустойчив. В много случаи и генетичните фактори оказват въздействие (при близо 68% от заболелите е по наследство). При някои хора ставата на този пръст по принцип е по-податлива към промени, което надлежно усилва риска от халукс валгус. До такава дисторция могат да доведат и избрани болести като ревматоиден артрит, остеоартрит, подагра.

Симптоми на халукс валгус

Най-очевидният признак е мощната болежка, локализирана в ставата. Тя не отминава с времето. Напротив – последователно стартират да се появяват и други проблеми. Докато се стигне до неспособност за носене на избрани модели обувки. Характерна за халукс валгус е забележимата издутина в основата на палеца на крайници, съпроводена с болежка и зачервяване на кожата. Забелязва се намалена пъргавина на огромния пръст и постепенна дисторция на втория пръст, удебеляване на кожата в региона на ставата и болежка при вървене. За да се откри болестта, е нужно да се направи и рентгенова фотография, с изключение на наложителния обзор при експерт. В някои случаи се вижда и забележима смяна на походката. Все по-труден е изборът на подобаващи обувки или засегнатите се ориентират към специфични модели, които да облекчават болката им при вървене. А и в избран миг да вършат ходенето допустимо.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР