Обучението на украински пилоти за управление на американски изтребители Ф-16

...
Обучението на украински пилоти за управление на американски изтребители Ф-16
Коментари Харесай

В Румъния откриха центъра, който ще обучава украински пилоти за изтребители Ф-16

Обучението на украински водачи за ръководство на американски изтребители Ф-16 стартира в Румъния, оповестиха румънският министър на защитата Анджел Тълвар и нидерландският му сътрудник Кайса Олонгрен, съобщи Българска телеграфна агенция.

Двамата откриха Европейския подготвителен център за Ф-16 (EFTC) във военновъздушната база Борча покрай Фетещ, на 150 километра източно от столицата Букурещ.

Нидерландия дава сред 12 и 18 самолета Ф-16 за програмата, в която вземат участие и румънски водачи. Първите пет Ф-16 от Нидерландия дойдоха в Румъния преди седмица. Производителят на изтребителите Локхийд Мартин изпраща инструктори и личен състав за поддръжка.

Очаква се образованието на водачите да отнеме минимум шест месеца. Не е ясно по кое време Украйна ще може да разположи бойните самолети в зоната на военни дейности, отбелязва организацията.

Самата Румъния сега разполага със 17 изтребителя Ф-16 втора ръка, които купи от Португалия. Предстои те да бъдат осъвременени. Румъния също по този начин купи още 32 самолета Ф-16 втора употреба от Норвегия. Министърът на защитата съобщи, че първите осем от тях би трябвало да бъдат доставени тази година. 

Откритият през днешния ден Европейския подготвителен център за Ф-16, ситуиран във военновъздушната база " Лейтенант летец Георге Мочорница " край Фетещ в югоизточния румънски окръг Яломица, е сбъднат въз основата на съглашение за съдействие, посредством което румънското министерство на защитата дава Военновъздушна база 86, подготвителни уреди и поддръжка като страна хазаин, Кралските военновъздушни сили на Нидерландия дават самолети Ф-16, а американската компанията Локхийд Мартин обезпечава инструктори и поддръжка, отболява Аджерпрес.

" Ще стартираме (във Фетещ) несъмнено с образованието на румънски водачи, само че желаеме също по този начин да образоваме и украински водачи, защото Нидерландия и останалите партньорки - Дания и Норвегия, се готвят да доставят апарати Ф-16 на Украйна. Необходимо е да ускорим подсилването на военновъздушните сили, а образованието към този момент стартира в Дания и Съединени американски щати и се веселя доста, че имаме този европейски център ", съобщи в края на церемонията по разкриване на центъра нидерландският министър на защитата Кайса Олонгрен.

Румънският министър на защитата Анджел Тълвар акцентира бързия прогрес в реализирането на този план.

" Нещата бяха осъществени доста бързо. Има движение, темп на идване на оборудването, на изтребителите Ф-16. Всичко е планувано. Украинските водачи ще стартират незабавно щом бъдат изпълнени предварителните условия за образованието, които се отнасят до аспекти на езиковите качества, и образованието ще бъде приспособено според от всеки водач ", уточни Тълвар.

По думите му Европейският подготвителен център за Ф-16 съставлява форма на самопризнание на доверието на страните от НАТО в Румъния.

" Предвид това, че би трябвало да получим 32 апарата (Ф-16 - бел.ред.), за нас беше извънредно значимо нуждата от подготовка на румънските водачи да бъде задоволена. Апаратите вид Ф-16 ще се употребяват в Европа най-малко още 20 години. Те са значими и бихме желали да имаме колкото се може по-добре готови водачи. Присъствието на този център в Румъния е и форма на признание на обстоятелството, че армията на Румъния и румънските военни са надеждни и могат да допринесат за защитата на източния фланг ", акцентира румънският министър на защитата. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР