Обучението на децата не е детска игра. Но може да

...
Обучението на децата не е детска игра. Но може да
Коментари Харесай

Образователни игри – какво, защо, кои и как?


Обучението на децата не е детска игра. Но може да бъде.

Това считат към този момент огромна част от специалистите педагози. През последните години от ден на ден от тях вкарват метода на геймификацията – ученето посредством игри – както в класната стая, по този начин и отвън нея.

У дома също можете да въведете разнообразни занимателни способи за образование, а с помощта на просветителните игри това е по-лесно от всеки път.
Какво отличава просветителните игри?
Вероятно всички познаваме цветното сметало, кубчето на Рубик и конструкторите – едни от първите игри с просветителна цел. Но през днешния ден изборът, с който родителите разполагат, когато търсят обучително занятие за децата си, е доста по-голям.

Съществуват от всевъзможен вид – логичен, пъзели, интерактивни, такива, създадени по метода Монтесори, и доста други.

Можете да откриете игри, които оказват помощ на децата да учат числата и буквите въз основата на асоциации или игри за памет.



Някои от предложенията пък се приближават до настолните игри по своето оформление, само че по време на заниманието с тях децата съумяват да се превъплътят в химици, физици, биолози, астролози, археолози и откриватели.

Този вид игри могат да бъдат със напълно простичка идея, само че отново да дават доста на децата. Такива са да вземем за пример пъзелите, които изобразяват карти на света или пък разнообразни типове животни. Но в същото време просветителните игри могат да идват и във формата на макет на човешкото тяло, на мини лаборатория за опити или пък на изобретателен комплект за основаване на истории.
Защо да играем просветителни игри и какви са техните преимущества?
Ако всяка игра разрешава на децата да се учат за света към тях, както гласи всеобщото мнение на педагозите, тогава за какво са ни нужни просветителни игри? Защото те са създадени особено с мисълта да създадат образованието на децата по-забавно и прелестно.

Докато играят с тях, малчуганите се учат на значими уроци за света към тях, които им разрешават да усвоят материала, преподаван в учебно заведение – постоянно още преди да се срещнат с него в класната стая.



Голяма част от тези игри са създадени благодарение на педагози, психолози и други специалисти, които се грижат всеки подробност от играта да работи в интерес на детското развиване.

Същевременно едно от най-хубавите неща на този вид игри е способността им да забавляват децата по друг метод, и то подобен, който не ги приковава пред екраните.
Кои просветителни игри да изберем?
Преди да се впуснете в големия избор от детски просветителни игри, съгласувайте търсенето с предложенията съгласно възрастта на детето.

За най-малките малчугани, които в този момент се учат да приказват, четат и да разпознават другите форми, са подобаващи игрите, въодушевени от метода Монтесори.

За порасналите деца пък изберете по-интересните и комплицирани по правила игри. Те са подобаващи за по-големите любопитковци, които търсят все по-вълнуващо прекарване от игрите си.

Същевременно просветителните игри са изключително сполучлив способ за пробуждане на интереса на малчуганите към дадена тематика.

Ако детето у дома демонстрира любознание към динозаврите, зарадвайте го с играчка, която го трансформира в археолог и му разрешава да научи повече за активността на хората от тази специалност. С сходна тенденция са създадени игрите, които дават опция на децата да се потопят в областта на химията и физика.



Не бива да забравяме и тези игри, които не са обвързани директно с някой предмет от учебно заведение или с други значими уроци. Но по тази причина пък те са изключително занимателни и съумяват да срещнат децата със сфери от живота, които другояче биха опознали доста по-късно.

Такива са да вземем за пример игрите, които трансформират дребните откриватели в магьосници или пък в детективи.



Когато изберете с какъв вид просветителна игра да зарадвате децата у дома, не забравяйте да им позволите да ѝ се насладят изцяло без ограничавания. Помагайте им за сложните опити, само че дано те сами се ангажират със заниманието. Така те ще се забавляват и ще научат най-вече.

Каква просветителна игра избрахте?

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР