Oбучен от арттерапевт, 35-годишният Людмил от Монтана, страдащ от епилепсия,

...
Oбучен от арттерапевт, 35-годишният Людмил от Монтана, страдащ от епилепсия,
Коментари Харесай

Момче от Монтана, страдащо от епилепсия, получи първа заплата

Oбучен от арттерапевт, 35-годишният Людмил от Монтана, измъчен от епилепсия, получи първа заплата. Той идва от фамилна среда и посещава дневния център за деца и младежи с умствена назадничавост, а два пъти в седмицата работи в ателие за направа на сувенири.
От ръцете му излизат красиви рисувани бутилки, магнити и чаши. Вече се е научил да се концентрира и да работи. Сувенирите се продават в разнообразни магазини. Така Людмил получaва заплата и е щастлив, че самичък я е проработил. Да откри работа и прехранване на хората с увреждания е една от главните цели на неправителствената организация "Закрилници " в Монтана, споделя ръководителят Милен Гечовски.
Сдружението е основано през 2015- та година и работи по Програма Социалното предприемачество за младежко включване. Програмата е партньорска самодейност на община Монтана, Фондация „ Български център за нестопанско право и Агенция за районно развиване и бизнес център 2000-Монтана. Моделът на обществено предприемачество е ориентиран към съответните потребности и качества на хората от уязвимите групи. Този модел, Гечовски видял на образователното си посещаване в Холандия. В Монтана арттерапевт работи дружно с младежите с техниките: декупаж, работа със самосъхнеща глина, техника квилинг, плетене на сувенири от хартиени отпадъчни материали, разработване на картички и други
Досега са направени сувенири за общините Монтана, Чипровци и Бойчиновци. Предстои да показват и манастирите и главните забележителности от Северозападна България. Инвестицията в това бизнес начинание ще се върне след 5 години, изяснява Гечовски. Реализирането на тази бизнес концепция оказва помощ за действително обществено включване на младежи от групата на NEETs или младежи с интелектуални усложнения. Сдружение "Зaкрилници " внедрява холандския опит в Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР