Обструктивна сънна апнея: Назалният спрей намалява тежестта на симптомите в

...
Обструктивна сънна апнея: Назалният спрей намалява тежестта на симптомите в
Коментари Харесай

Обструктивна сънна апнея: Назалният спрей намалява тежестта на симптомите в 70% от случаите

Обструктивна сънна апнея: Назалният спрей понижава тежестта на признаците в 70% от случаите
Сънната апнея, най-често срещаното нарушаване на дишането, обвързвано със съня, може да повлияе негативно на здравето и благосъстоянието на индивида. Обикновено това заболяване се лекува или с CPAP назална маска, или с интервенция в най-тежките случаи. Скорошно тестване на пробен спрей за нос обаче сподели обещаващи резултати.

Обструктивната сънна апнея се характеризира с повтарящи се епизоди

на прекъсване на дишането по време на сън, породени от затваряне на горните дихателни пътища във фарингеалната област. Това разстройство може да има негативни последствия за здравето, като отмалялост денем, затруднено фокусиране и високо кръвно налягане. Изборът на лекуване се основава на тежестта на признаците, резултатите от проучването на съня, едновременното битие на други болести и настроението на самия пациент. Едно от решенията за лекуване от първа линия включва потреблението на CPAP назална маска, която предотвратява колапса на дихателните пътища. За страдание, към половината от хората, които употребяват CPAP маски, се борят. В тези случаи може да се обмисли интервенция за поправяне на анатомичната спънка.

„ Обструктивната сънна апнея е нарушаване на съня,

при което мускулите в задната част на врата се отпускат и горните дихателни пътища се стесняват или колабират, ограничавайки приема на О2 и карайки хората да се разсънват неведнъж през нощта “, изясни професор Дани Екерт от университета Флиндърс и един от съавторите на проучването. „ Това е обвързвано с разнообразни медицински положения, в това число сърдечно-съдови болести, инсулт, затлъстяване, диабет, тревога и меланхолия “, добави той.
Сега, в малко клинично изпитване, откриватели от университета Флиндърс в Австралия ползват спрей за нос, съдържащ блокер на калиеви канали.
„ Блокерите на калиеви канали са клас медикаменти, които блокират калиевия канал в централната нервна система “, сподели Амал Осман, водещ създател на проучването.

„ Когато се употребяват в спрей за нос, блокерите имат капацитета да усилят интензивността на мускулите, които поддържат горните дихателни пътища отворени и да понижат вероятността от колапс по време на сън “, добави той.

Десет субекта (5 дами, 5 мъже, междинна възраст 55 години) с обструктивна сънна апнея бяха разпределени на инцидентен принцип към едно от трите лекувания: плацебо спрей за нос, спрей за нос, съдържащ калиев блокер, или калиев спрей за нос, смесен с лимитирано „ единствено дишане през носа. Средно участниците са били с наднормено тегло с тежки признаци на обструктивна сънна апнея, без унесеност и без бодърствуване.
Участниците приключиха три изследвания за наблюдаване на съня през нощта с период от почти една седмица сред визитите. Изследователите откриват, че 7 от 10-те участници са реагирали на спрея за нос с блокер на калиеви канали, с понижаване на честотата на епизодите на колапс на горните дихателни пътища по време на сън и намаление на кръвното налягане на идната заран.

„ Това, което открихме, е, че спреят за нос с блокер на калиеви канали,

който тествахме, е безвреден и се понася добре “, сподели Осман. „ Тези, които са видели усъвършенстване във функционалността на дихателните си пътища по време на сън, също са имали сред 25-45% понижение на индикаторите за тежест на признаците. “
Резултатите от изследването проправят пътя за създаването на нови благоприятни условия за лекуване на това положение.
„ Тези прозрения дават евентуален път за създаване на нови лечебни решения за пациенти, които не могат да понасят CPAP маски и за тези, които желаят други възможности “, сподели Екерт. „ В момента няма утвърдени медикаменти за лекуване на това положение, само че с помощта на констатациите и бъдещите проучвания се доближаваме до създаването на нови и ефикасни медикаменти, които са безвредни и лесни за приложимост “, добави той.
Изследователите възнамеряват да проведат по-големи изследвания, с цел да проучат в допълнение първичните си открития.

 

Източник: Heart and Circulatory Physiology / New Atlas / Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР