Общуване, изградено върху уважение и любов, е ключът към поддържане

...
Общуване, изградено върху уважение и любов, е ключът към поддържане
Коментари Харесай

В съвършената връзка няма борба за контрол, а служене ♥ Дон Мигел РУИС

„ Общуване, построено върху почитание и обич, е ключът към поддържане на любовта и към неналичието на досада във връзката. Необходимо е да изразите себе си и да заявите потребностите си. Необходимо е да вярвате в себе си и в колегата си. “

♥ Съвършената връзка

Представете си съвършена връзка. Винаги се чувствате същински щастливи с колегата си, тъй като живеете с идеалната за вас жена или с идеалния за вас мъж. Как ще опишете живота си с този човек?

Е, връзките ви с него ще наподобяват съвсем на връзките ви с куче. Кучето е куче. Каквото и да извършите, то ще си остане куче. Няма да превърнете кучето в котка или в кон; то е такова, каквото е.

Приемането на този факт е извънредно значимо и за връзките ни с близките. Не можете да измененията хората. Или ги обичате такива, каквито са, или не ги обичате. Или ги приемате такива, каквито са, или не ги приемате. Опитите да ги измененията съгласно желанията си са като опит да превърнеш кучето в котка или котката в кон. Това е реалност. Те са такива, каквито са; вие сте такива, каквито сте. Или ще танцувате, или няма да танцувате. Трябва да бъдете изцяло откровени със себе си – да заявите какво желаете и да решите ще танцувате ли или не. Налага се добре да разберете това, тъй като е доста значимо. Когато същински го разберете, евентуално ще прозрете истината за другите, вместо да виждате единствено това, което ви се желае.

Ако имате куче или котка, помислете си по какъв начин се отнасяте с тях. Да вземем, да вземем за пример, връзката ви с вашето куче. Животното знае по какъв начин да построи съвършена връзка с вас. Как постъпвате с кучето си, когато сгреши в нещо? Кучето не харесва какво правите; кучето просто ви обича. То няма никакви упования. Не е ли прелестно? Но приятелката ви, приятелят ви, брачният партньор или брачната половинка ви? Те имат толкоз доста упования и непрекъснато ги трансформират.

Кучето носи отговорността за своята половина от връзката с вас. Едната половина от връзката е напълно нормална – онази на кучето. Когато се върнете у дома, то ви посреща с щастлив лай, върти опашка, пъхти, тъй като е необикновено щастливо да ви види. Изпълнява ролята си отлично и вие знаете, че е съвършеното куче. Вашата половина също е съвсем съвършена. Справяте се с отговорностите си; храните кучето си; грижите се за него; играете с него. Обичате го безусловно; бихте създали съвсем всичко за кучето си. Изпълнявате ролята си идеално и кучето извършва ролята си идеално.

За множеството хора е елементарно да си показват този тип връзка с куче, само че за какво не и с жена или с мъж? Познавате ли човек, който да не е идеален? Кучето си е куче и вие приемате този факт. Не е нужно да носите отговорност за кучето си, да го превърнете в куче. Кучето не се пробва да ви трансформира в добър човек, в добър собственик. Тогава за какво не можем да позволим на дамата да бъде жена или на мъжа да бъде мъж и да обичаме този човек подобен, какъвто е, без да се опитваме да го променяме?

Може би си мислите: „ Ами в случай че не съм с подобаващата жена или с подобаващия мъж? “ Това е доста значим въпрос. Разбира се, би трябвало да изберете подобаващия човек. А какъв е той? Някой, с който имате общи цели, някой, който дава отговор на визиите и полезностите ви – в прочувствено, физическо, финансово и духовно отношение.

Как да разберете дали сте с подобаващия сътрудник? Нека си представим, че сте мъж, който някоя жена би трябвало да избере. Ако 100 дами си търсят мъж и всяка от тях ви одобри като опция, за какъв брой от тези дами ще бъдете подобаващият мъж? Отговорът е, че не знаете. Затова би трябвало да ревизирате и да поемете риска. Но аз мога да ви кажа, че подобаващата за вас жена е онази, която обичате такава, каквато е, дамата, която не изпитвате нужда да променяте. Тя е подобаващата за вас жена. Късметлия сте, в случай че намерите подобаващата жена, за която и вие сте подобаващият мъж.

Вие сте подобаващият мъж за нея, в случай че тя ви обича подобен, какъвто сте, и не желае да ви трансформира. Няма да ѝ се постанова да поема отговорността за вас; ще може да ви се довери, че ще бъдете подобен, какъвто твърдите, че сте, за какъвто се представяте. Ще може да бъде изцяло откровена и да ви покаже същинската си същина. Няма да се показа за нещо, което по-късно ще откриете, че не е. Когато избран човек ви обича, той ви обича подобен, какъвто сте. Защото в случай че някой желае да ви трансформира, вие не сте това, което той желае. Тогава за какво е с вас?

Знаете ли, елементарно е да обичаш кучето си, тъй като то не ви преценя. Кучето ви обича абсолютно. Това е значимо. Следователно, в случай че сътрудникът ви ви обича подобен, какъвто сте, той ви обича тъкмо като кучето. С него можете да бъдете самия себе си – да бъдете мъж или да бъдете жена, тъкмо както с вас кучето може да си бъде куче.

Още щом се запознаете с някого, той стартира да ви изпраща информация. Разкрива се пред вас, даже и да не го осъзнава. Толкова е елементарно да видите всеки човек подобен, какъвто е. Не е належащо да лъжете себе си. Ясно виждате какво купувате и или го желаете, или – не. Но не можете да обвинявате другия, че е куче, котка или кон. Ако желаете куче, тогава за какво си взимате котка? Ако желаете котка, за какво ви е да си взимате кон или кокошка?

Знаете ли какъв мъж (или каква жена) желаете? Такъв, който кара сърцето ви да пее, който харесва същността ви, който ви обича подобен, какъвто сте. Защо да се впускате в нещо друго? Защо не вземете това, което желаете? Защо да се преструвате, че вкарвате някого в шаблон, в който той не пасва? Това не значи, че не го обичате. Означава, че вършиме избор и казвате „ да “ или „ не “, тъй като обичате и себе си. Взимате решение и носите отговорността за него. И в случай че изборът ви се окаже неудачен, не се обвинявате. Просто вършиме нов избор.

Има милиони мъже и дами и всеки от тях е несравним. Някои ще ви бъдат положителни сътрудници, а други въобще няма да ви подхождат. Можете да обичате всеки; само че с цел да живеете с някого, той би трябвало същински да ви подхожда. Не е належащо да бъде тъкмо като вас; двамата просто би трябвало да бъдете като ключ и ключалка – композиция, която работи.

Трябва да бъдете почтени със себе си и с всички останали. Покажете същинската си същина и не се преструвайте на такива, каквито не сте. Все едно сте на пазара: ще продавате себе си и в същото време ще купувате. Но с цел да купите, желаете да видите качеството на това, което ще получите. За да продадете, би трябвало да покажете на другите какво представлявате. Не става въпрос дали сте по-добри или по-лоши от останалите; става въпрос да бъдете себе си.

Ако видяното дава отговор на желанията ви, за какво да не поемете риска? Но в случай че не дава отговор, добре знаете, че ще си платите за това. Не се оплаквайте: „ Партньорът ми се държи неприятно с мен “, откакто през цялото време сте били наясно. Не се самозалъгвайте. Не приписвайте на хората качества, които им липсват. Това е посланието. Ако знаете какво желаете, ще откриете, че е тъкмо като връзката с кучето, единствено че по-хубаво.

Вижте какво имате пред себе си; не бъдете слепи и не се преструвайте, че виждате нещо, което го няма. Не отричайте видяното, единствено с цел да осъществите договорката, откакто тази договорка няма да удовлетвори потребностите ви. Когато купувате нещо, което не желаете, то свършва на боклука. Същото е с връзките. Разбира се, може да ни отнеме години да усвоим този мъчителен урок, само че това е положително начало. Ако началото е положително, останалото ще е по-лесно, тъй като ще можем да бъдем себе си.

Може би към този момент сте вложили несъмнено количество време във връзката си. Ако решите да продължите, отново можете да имате ново начало, като приемете и обичате колегата си подобен, какъвто е. Но първо би трябвало да извършите крачка назад – да приемете себе си и да се обичате такива, каквито сте. Само тогава ще можете в действителност да бъдете себе си и да изразявате същинската си същина. Вие сте това, което сте, и нищо друго. Не е належащо да се преструвате на разнообразни. Ако го вършиме, безусловно ще се неуспехите.

Щом приемете себе си такива, каквито сте, идната стъпка е да приемете колегата си. Ако решите да бъдете с някого, не се опитвайте да променяте каквото и да било в него. Точно като с кучето и котката, оставете го да бъде себе си. Той има това право; има право да бъде свободен. Когато отнемете свободата на колегата си, бие отнемате и своята, тъй като би трябвало да сте до него и да следите какво прави и какво не прави. А в случай че същински обичате себе си, в никакъв случай няма да се откажете от персоналната си независимост.

Разбирате ли опциите, които такава връзка предлага? Изследвайте ги. Бъдете себе си. Открийте подобаващ за вас човек. Поемете риска, само че бъдете почтени. Ако се получава, продължавайте. Ако ли не, направете и на себе си, и на колегата си услуга: тръгнете си; оставете го да си отиде. Не бъдете егоисти. Дайте на колегата си опция да открие това, което в действителност желае, дайте и на себе си тази опция. Ако няма опция да се получи, по-добре е да погледнеш в друга посока. Ако ти не можеш да обичаш колегата си подобен, какъвто е, може би някой различен ще го обича тъкмо подобен. Не си губете времето и не губете времето на колегата си. Това се назовава почитание.

Връзката е изкуство. За да бъдете и двамата щастливи, би трябвало да поддържате своята половина в идеално положение. Отговаряте за своята част, а в нея има и отпадък. Вашият отпадък си е ваш отпадък. С него би трябвало да се справите вие, а не сътрудникът ви. Ако той се опита да почисти вашия отпадък, ще свърши със строшен нос. Трябва да се научим да не си пъхаме носа, където не ни е работата.

Същото се отнася и до половината на колегата ви. В нея има несъмнено количество отпадък. След като знаете, че сътрудникът ви има отпадък, оставете го да самичък да се оправи с него. Обичайте го и го приемайте с всичкия му отпадък. Уважавайте боклука му. Връзката не значи да чистите боклука на колегата си; той самичък ще се погрижи за него.

Дори в случай че сътрудникът потърси помощта ви, вие сте свободни да откажете. Това не значи, че не го обичате и не го приемате; значи, че не сте в положение или не желаете да играете тази игра. Ако сътрудникът ви, да вземем за пример, се ядоса, можете да кажете: „ Имаш право да се ядосваш, само че не съм задължен и аз да се нервирам поради това. Не съм направил нищо, с цел да те ядосам “. Изобщо не сте длъжни да приемате гнева на колегата си, само че можете да му позволите да е сърдит. Няма потребност да спорите; просто му позволете да бъде самия себе си, позволете му да се излекува, без да се намесвате. Можете да решите да не се месите и в личния си развой на излекуване.

Да речем, че сте благополучен мъж, само че по някаква причина партньорката ви не може да бъде щастлива. Тя има персонални проблеми; занимава се с боклука си и е нещастна. Тъй като я обичате, вие ще я подкрепите, само че това не значи да бъдете трагичен поради нейното злощастие. Това въобще не е поддръжка. Ако тя е нещастна и това ви направи трагичен, и двамата потъвате. Ако вие сте благополучен, щастието ви може да върне и нейното благополучие.

По същия метод, в случай че сте в неприятно въодушевление, а тя е щастлива, нейното благополучие е вашата опора. За свое лично положително я оставете да бъде щастлива; даже не се опитвайте да прогоните щастието ѝ. Каквото и да се е случило в службата ви, откакто се приберете у дома не изливайте отровата си върху партньорката си. Замълчете и ѝ покажете, че няма нищо лично – просто се оправяте със себе си. Бихте могли да кажете: „ Продължавай да бъдеш щастлива, продължавай да се забавляваш и аз ще се причисля към теб, когато съм в положение да се веселя на щастието ти. В момента нуждая се да остана самичък. “

Ако разбирате концепцията за наранения разум, ще разберете за какво любовните връзки са толкоз сложни. Емоционалното тяло е болно. То е ранено; инфектирано с отрова. Ако не си даваме сметка, че сме заболели, или че сътрудникът ни е болен, ставаме егоисти. Раните болят и ние би трябвало да ги пазим – даже от обичания. Но в случай че си даваме сметка, можем да променим споразуменията. Ако осъзнаваме, че сътрудникът, който обичаме, има прочувствени рани, сигурно няма да желаеме да ги допираме. Няма да го насилваме да ги излекува, както не желаем той да ни насилва да излекуваме своите.

Поемете риска и отговорността да сключите ново съглашение с колегата си – не прочетено в книга съглашение, а такова, което работи за вас. Ако не работи, променете го и създайте ново. Използвайте въображението си, с цел да изследвате нови благоприятни условия, да създавате нови съглашения, почиващи върху уважението и любовта. Общуване, построено върху почитание и обич, е ключът към поддържане на любовта и към неналичието на досада във връзката. Необходимо е да изразите себе си и да заявите потребностите си. Необходимо е да вярвате в себе си и в колегата си.

Не отпадък би трябвало да поднесете на колегата си, а обич, романтика, схващане. Целта е двамата да бъдете все по-щастливи и по-щастливи, а това изисква от ден на ден и повече обич. Вие сте идеален мъж или съвършена жена и сътрудникът ви е напълно човешко създание, тъкмо както кучето е напълно куче. Ако се отнасяте към колегата си с обич и почитание, кой печели? Не различен, а вие.

Излекувайте своята половина и ще бъдете щастливи. Ако съумеете да излекувате тази част от себе си, ще бъдете подготвени за връзка без боязън, без потребност. Но помнете, можете да излекувате единствено своята половина. Ако имате връзка и се занимавате със своята половина, а сътрудникът ви – с неговата, ще видите какъв брой бързо ще напреднете. Любовта е това, което ви прави щастливи, и единствено си представете всички благоприятни условия, в случай че и двамата се обречете да ѝ служите. Ще пристигна ден, когато ще можете да бъдете с колегата си без възприятие за виновност и без обвинявания, без яд и без горест. Този ден ще бъде прекрасен – тогава ще можете да бъдете изцяло открити, да споделяте, да служите, да давате любовта си.

След като сте решили да бъдете двойка, би трябвало да служите на индивида, който обичате, който сте избрали. Трябва да го дарите с обич, да си служите един на различен. При всяка целувка, при всяко допиране ще усещате, че сте дружно, с цел да си доставяте наслаждение, без да очакваше нещо в подмяна. Тук става дума не толкоз за секс, що се касае за това, да сте дружно. Сексът също ще бъде превъзходен, само че това е напълно друго. Сексът се трансформира в другарство, в цялостно отдаване, в танц, изкуство, висш израз на хубостта.

Можете да сключите съглашение, което гласи: „ Харесвам те; ти си прелестен и ме караш да се усещам отлично. Аз ще осигуря цветята, ти се погрижи за приятната музика. Ще танцуваме и дружно ще се издигнем в облаците “. Красиво, прелестно, сантиментално. Вече не става дума за битка за контрол; става дума за служене. Но ще можете да го постигнете единствено когато любовта ви към себе си е задоволително мощна.

От: „ Умението да обичаш “ (Толтекска книга на мъдростта), Дон Мигел Руис, ИК „ Кибеа “, 2008 г. 
Изображение: DALL-E

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР