Общото събрание на Техническия университет в София преизбра проф. дн

...
Общото събрание на Техническия университет в София преизбра проф. дн
Коментари Харесай

Техническият университет си преизбра за ректор незаконния досега Иван Кралов

Общото заседание на Техническия университет в София преизбра проф. дн инж. Иван Кралов за ректор. Съобщение за това бе оповестено през днешния ден в уеб страницата на ТУ.

Изборът на проф. Кралов през 2019 година бе анулиран от Върховния административен съд  решение от 16 декември 2021 година Той бе разгласен за противозаконен, тъй като на първия стадий от гласуването на тогавашното съвещание е било разрешено делегатите да гласоподават за повече от един претендент. Така се стига до парадокса при 380 дали своят вот гласовете да са 809. Съдът е безапелационен, че това нарушава правилото " един глас - една тежест ".

" В теорията и решенията на Конституционния съд няма несъгласие по въпроса, че равното изборно право допуска всеки гласоподавател да има единствено един глас, който да е с идентична тежест с гласовете на другите гласоподаватели " (...), което предписание в резюме се формулира с максимата " Един човек - един глас - една тежест ", пишат в претекстовете си висшите съдии.

Съдът постанови смяна на разпоредбите за гласоподаване и провеждането на нов избор.

След това проф. Кралов излезе в отпуск и упълномощи зам.-ректорите си да извършват функционалностите му. Общо заседание бе планувано за 24-и и 25.01. и той се кандидатира.

Спечелилият делото пред Върховен административен съд проф. Веско Панов - учител в ТУ и претендент за ректор през 2019 година - настоя министърът на образованието и науката да назначи длъжностен ректор в държавния университет, каквото право има по закон, под чието управление да се организира Общо заседание. Акад. Николай Денков отхвърли да го направи с претекста, че по този начин би се намесил в академичната автономност, че имало изпълняващи ректорските функционалности и че прекомерно скоро ще се организира нов избор.

Заради това проф. Панов го даде на прокурор.

В сигнала си до Софийска градска прокуратура някогашният зам.-ректор на ТУ проф. Панов, който и с юридическо висше обучение, заключава, че на база решението на Върховен административен съд проф. Иван Кралов в никакъв случай не е бил и сега не е ректор на ТУ, написа offnews.bg. Следователно няма пълномощията на упълномощава никого да извършва ректорски функционалности. Той е уверен, че министърът не просто има правото, а е задължен да назначи длъжностен ректор, откакто откри, че държавното висши учебно заведение няма подобен. Професорът акцентира, че министърът на образованието и науката е задължен да съобрази дейностите и актовете си със правосъдното решение. Той подозира, че отводът на министъра да извърши отговорностите си цели улеснение повторното избиране на проф. Кралов за ректор, „ защото му дава опция да въздейства непозволено върху провеждането на новата процедура за избор на ректор “.

„ Моля, уважаеми господа прокурори в СГП, да ревизирате дали министърът на образованието и науката не е направил закононарушение по работа с отхвърли си да назначи краткотрайно изпълняващ длъжността ректор на Техническия университет – София “ - написа той сигнала си до СГП.

На Общото заседание бяха изменени разпоредбите за избор и на идващия ден проф. Кралов бе избран отново.

В известието на уеб страницата на ТУ за избора написа, че за него са дали своят вот 349 членове на Оценка за съвместимост от общо 532. За съперника му - проф. доктор инж. Валентин Колев - гласа си са дали 135 души.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР