Общото събрание на ООН призова във вторник за спазване на

...
Общото събрание на ООН призова във вторник за спазване на
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН настоява за „олимпийско примирие“ за летните игри в Париж през 2024 г.

Общото заседание на Организация на обединените нации прикани във вторник за съблюдаване на обичайното " олимпийско помирение " по време на летните игри в Париж идната година, защото Русия още веднъж осъди това, което назова " политическа интервенция " в спорта.

Резолюцията, призната със 118 гласа " за " против нито един " срещу ", " настоятелно приканва държавите-членки да съблюдават олимпийското помирение самостоятелно и групово " от седем дни преди началото на игрите идващото лято до седем дни след параолимпийските игри -- също извършени в Париж -- завършиха.

Русия и Сирия се въздържаха от гласуването.

Резолюцията, готова от страната хазаин на Олимпийските игри Франция, също приканва за съдействие „ за групово използване на полезностите на Олимпийското помирение по целия свят. „

„ Не мога да си спомня време, когато светът е бил изправен пред толкоз доста борба, разделяне и поляризация “, сподели Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет (МОК), в послание към Общото заседание в Ню Йорк.

„ В този нежен свят тази резолюция за олимпийското помирение е по-актуална от всеки път... Тази резолюция е нашата опция да изпратим категоричен сигнал към света. Да, можем да се обединим даже по време на войни и рецесии. Да, можем обединете ръцете си и работете дружно за по-добро бъдеще. "

Тони Естанге, началник на организационния комитет на Игрите в Париж, добави: „ Игрите са извънредно въодушевяващ образец, тъй като демонстрират какво имаме общо, а не какво ни разделя. „

Вдъхновено от древногръцката традиция на „ екехейрия “, която изискваше преустановяване на всички военни дейности по време на античните олимпийски игри, „ примирието “ беше въведено още веднъж от Организация на обединените нации през 1993 година след натиска на МОК.

Олимпийско помирение резолюции бяха признати с консенсус на всеки две години преди зимните и летните игри, само че Русия прикани за гласоподаване тази година, като сподели, че текстът трябваше да включва препратки към надпревари за „ еднакъв деполитизиран достъп до спорт “.

МОК смята, че съветската инвазия е на Украйна през февруари 2022 година да бъде нарушаване на олимпийското помирение, признато преди зимните олимпийски игри в Пекин.

Той предложи на интернационалните федерации да не организират събития на съветска земя и възбраната на съветските знаци, като химни и флагове, от надпревари.

МОК към момента не е решил дали съветските спортисти ще могат да вземат участие на игрите в Париж.

Русия във вторник осъди това, което назова " рискова наклонност на политическа интервенция в спорта. "

" Върхът на лицемерието и цинизма, каквито не сме виждали в новата история, е противозаконното недопускане на съветски спортисти до интернационалните спортни надпревари, както и опитите Русия да бъде лишена от правото й да ги семейства у нас ", сподели съветският заместник-посланик в Организация на обединените нации Мария Заболоцкая.

Бах се отдръпна в забележки пред медиите след гласуването, като сподели, че резолюцията " никога не е за дискриминация на спортисти ", а по-скоро за " съблюдаване на разпоредбите на Олимпийската харта ".

Той също сподели, че проектът на Русия да бъде хазаин на „ Игри на другарството “ през идната година в действителност ще „ докара до политическа фрагментация на интернационалния спорт “.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР