Общото събрание на ООН прие с огромно мнозинство резолюция, с

...
Общото събрание на ООН прие с огромно мнозинство резолюция, с
Коментари Харесай

Резолюция на ООН за прекратяване на войната: България я подкрепи, Китай се въздържа

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри с голямо болшинство резолюция, с която желае от Русия да се изтегли от Украйна и да приключи военните си дейности там. Решението беше гласувано в навечерието на годишнината от началото на съветската инвазия.

В поддръжка се оповестиха 141 души. Сред тях е и България. Предложението беше импортирано от Германия с концепцията за приканване за мир в Украйна допустимо най-скоро.

Москва съумя да събере единствено шест другари, които да гласоподават " срещу " дружно с нея. Това са Беларус, Северна Корея, Сирия, Еритрея, Мали и Никарагуа. Заместник-посланикът на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски отхвърли дейностите в Организация на обединените нации като " безполезни ".

Други 32 страни се въздържаха по време на гласуването, в това число Индия, Пакистан и огромна част от страните в Африка и Централна Азия. Сред тях е и Китай, която за следващ път реши да не поддържа публично Москва в Организация на обединените нации, въпреки двете страни да стават все по-близки в своето партньорство.

The UN General Assembly adopted a resolution that demands leave.

In favour: 141

Against: 7

Abstentions: 32
— UN News (@UN_News_Centre)
" Една година след началото на рецесията в Украйна бруталните обстоятелства оферират задоволително доказателства, че изпращането на оръжия няма да донесе мир. Добавянето на масло в огъня единствено ще изостри напрежението ", съобщи заместник-посланикът на Китай в Организация на обединените нации Дай Бин.

Начинът, по който комунистическата страна гласоподава в Организация на обединените нации, наподобява отразява устрема ѝ да остане на дипломатическата граница във връзка с войната в Украйна. Пекин споделя, че суверенитетът и териториалната целокупност на всички страни би трябвало да бъдат зачитани, само че - в символ на безпокойствие от страна на Русия във връзка с НАТО, счита, че би трябвало да се обърне внимание на всички проблеми, свързани със сигурността.

Пекин излезе и със своя лична позиция за войната в Украйна. В предложение от 12 точки той приканва за деескалация на спора, като някои от концепциите биха били в ясна изгода на съветския президент Владимир Путин.

Те включват неотложно преустановяване на всички наказания против Русия, които не са утвърдени от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, както и ограничения, с които да се подсигурява сигурността на нуклеарните обекти в Украйна,

" Всички страни би трябвало да поддържат Русия и Украйна да работят в една посока и да възобновят директния разговор допустимо най-бързо, с цел да може последователно да се деескалира обстановката и в последна сметка да се реализира изцяло преустановяване на огъня ", показва външното министерство на страната в своя проект от 12 точки.

Така Китай се пробва още веднъж да застане по средата на спора, като в същото време продължава да задълбочава връзките си с Русия. Тази седмица висшият китайски посланик Ван И беше в Москва, където персонално се срещна с Путин, с цел да обсъдят връзките сред двете страни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР