Общото събрание на ООН прие резолюция, с която призовава Израел

...
Общото събрание на ООН прие резолюция, с която призовава Израел
Коментари Харесай

ООН призова Израел да напусне Голанските възвишения, България се въздържа

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция, с която приканва Израел да освободи Голанските възвишения. В документа се упорства израелците да се изтеглят „ от всички окупирани сирийски Голани до линията от 4 юни 1967 година в сходство със съответните резолюции на Съвета за сигурност “. Резолюцията, препоръчана от Египет, бе призната с 91 гласа „ за “, 8 „ срещу “ и 62 „ въздържал се “. България се въздържа. „ Против “ бяха Съединени американски щати, Англия, Австралия, Канада, Израел, Маршаловите острови, Микронезия, Палау.

В документа се споделя, че Израел не е извършил резолюцията на Съвета за сигурност от 1981 година Тя разяснява, че решението на израелските управляващи за налагане на законите и юрисдикцията на страната в Голанските възвишения е „ незначително “ и без „ интернационален юридически резултат “.

Документът също по този начин показва угриженост по отношение на прекъсването на мирния развой сред Израел и Сирия – Организация на обединените нации се заема да го продължи оттова, откъдето е спрял.

Голанските възвишения са едва обитаема и хълмиста област в Близкия изток. По силата на интернационалното право принадлежат на Сирия, само че от 1967 година са окупирани от Израел вследствие от така наречен Шестдневна война, известна също и като Трета арабско-израелска война. От 1981 година в региона са в действие и израелските закони.

Голанските възвишения имат голямо стратегическо значение както за Сирия, по този начин и за Израел. Оттам има опция за образен надзор над цялостен Северен Израел, което при вероятно евакуиране без трайно споразумяване на връзките с Дамаск крие съществени стратегически опасности за Тел Авив. Според израелската позиция, цялостното или частичното евакуиране на Израел от Голанските възвишения би трябвало да бъде предшествано от сключването на кротичък контракт сред Израел и Сирия и цялостното споразумяване на противоречивите въпроси - изключително тези, които касаят водоснабдяването на района, сигурността и битката с тероризма. Към Голанските възвишения спадат и фермите Шебаа, за които претендира и Ливан. Сирия твърди, че е отстъпила противоречивите ферми още през 1951 година на Ливан, за което обаче няма доказателства и което не се признава от интернационалната общественост.

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР