Общото събрание на ООН одобри първата си глобална резолюция за

...
Общото събрание на ООН одобри първата си глобална резолюция за
Коментари Харесай

ООН прие първата си резолюция за изкуствения интелект

Общото заседание на Организация на обединените нации утвърди първата си световна резолюция за изкуствения разсъдък (ИИ), която цели да подсигурява, че технологията е " безвредна, сигурна и надеждна ", цитирайки Ройтерс и АП.
Прочетете още
Резолюцията цели да насърчи отбраната на персоналните данни, следенето на ИИ за опасности и опазването на човешките права, обявиха представители на Организация на обединените нации.

Необвързващият документ, препоръчан от Съединени американски щати и импортиран взаимно със 122 други страни, беше признат с консенсус, без гласоподаване - което значи, че има поддръжката на всичките 193 страни членки. Преговори по него се водиха в продължение на 3 месеца, отбелязва Ройтерс.

" Днес се намираме на кръстопът. Изкуственият разсъдък слага всеобщи екзистенциални провокации ", съобщи непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд, визирайки по-специално " дълбоките имитации ", които рискуват да " подкопаят честността на политическия спор в година, когато повече от половината свят ще избира своите водачи ".

" Изкуственият разсъдък обаче дава и обилни универсални благоприятни условия за ускорение на битката с бедността, избавяне на човешки животи и отбрана на нашата планета ", акцентира тя, като подсети за изгодите, които съгласно нея към този момент се следят в здравната диагностика и селското стопанство.

Резолюцията предлага и усилване на политиките за отбрана на персоналните данни, оповестиха чиновници на организацията пред медиите преди приемането на резолюцията.

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи по-рано този месец, че приемането на резолюцията ще бъде " историческа стъпка напред " в насърчаването на безвредното потребление на ИИ. Резолюцията " ще съставлява световна поддръжка за базов набор от правила за развиването и потреблението на ИИ и ще очертае пътя за потребление на системите на ИИ за положително, като в същото време се ръководят рисковете ", акцентира той в изказване за АП.

" Плаваме в бурни води с бързо изменящите се технологии, което значи, че е по-важно от всеки път да се ръководим от светлината на нашите полезности ", съобщи един от висшите чиновници на американската администрация, описвайки резолюцията като " първия по рода си документ за същински световен консенсус по отношение на ИИ ".

Резолюцията е най-новата от поредност начинания, най-вече необвързващи, на международните държавни управления, които се пробват да насочат развиването на ИИ, на фона на опасенията, че той може да бъде употребен за нарушение на демократичните процеси, подкрепяне на измамите или да докара до трагична загуба на работни места, наред с други вреди.

" Неправилното или злонамерено планиране, създаване, внедряване и потребление на системи с изкуствен интелект основава опасности, които биха могли да подкопаят отбраната, насърчаването и упражняването на правата на индивида и главните свободи ", се споделя в мярката. Запитани дали договарящите са се сблъскали със съпротивата на Русия или Китай - страните членки на Организация на обединените нации, които също гласоподаваха в поддръжка на документа - чиновниците признаха, че е имало " доста разгорещени диалози. " Но са били водени дейни контакти " с Китай, Русия, Куба и други страни, които постоянно не се схващат с нас по някои въпроси ", прибавиха те.

" Смятаме, че резолюцията реализира подобаващ баланс сред по-нататъшното развиване, като в същото време продължава да пази правата на индивида ", сподели един от чиновниците, поискал анонимност.

През ноември Съединени американски щати, Англия и повече от десетина други страни показаха първото в детайли интернационално съглашение, което цели да попречи на недобросъвестни участници да употребяват ИИ, като настояха фирмите да основават системи за изкуствен интелект, които са " сигурни по план ".

Европа изпревари Съединени американски щати, като този месец законодателите на Европейски Съюз одобриха краткотрайно съглашение за контрол на технологията, приближавайки се към приемането на първите в света правила за изкуствения разсъдък. Администрацията на Байдън упорства пред законодателите за контролиране на ИИ, само че поляризираният Конгрес на Съединени американски щати не е постигнал необикновен прогрес.

Белият дом се опита да понижи рисковете, свързани с ИИ, за потребителите, служащите и малцинствата, като в същото време укрепи националната сигурност с нов декрет, признат през октомври.

Подобно на други страни по света, Русия и Китай с неспокойствие изследват потреблението на принадлежности на ИИ за разнообразни цели. Миналия месец компанията " Майкрософт " заяви, че е засякла хакери от двете страни, които употребяват подкрепяния от компанията план " OpenAI ", с цел да усъвършенстват хакерските си умения.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР