Общото събрание на ООН обяви 27 декември за Международен ден

...
Коментари Харесай

ООН обяви 27 декември за Международен ден за готовност за епидемия |

Общото заседание на Организация на обединените нации разгласи 27 декември за Международен ден за подготвеност за зараза, съобщи Ройтерс. Този акт е опит да се подсигурява, че светът научава уроците си и ще бъде квалифициран за всевъзможни бъдещи здравни рецесии, разяснява организацията.

Вирусът COVID-19 се появи в китайския град Ухан тъкмо в края на предходната година и се популяризира в международен мащаб, като досега е заразил над 66 млн. души и е лишил близо 1,5 млн. човешки животи. Световната здравна организация (СЗО) го разгласи за пандемия през март - акт, който съгласно Съединени американски щати е пристигнал с прекомерно огромно забавяне, напомня Ройтерс.

Общото заседание от 193 членове одобри резолюция с консенсус, която признава нуждата „ да се увеличи равнището на подготвеност, с цел да се получи най-ранният и съответен отговор на възможна зараза “.

„ Като се има поради, че Общото заседание преди този момент е обявявало интернационалните дни, отдадени на шаха, йогата и тоалетните, наподобява заслужено и епидемиите да имат своя ден “, разяснява шефът на Международната спешна група на Организация на обединените нации Ричард Гоуън. Той разказа символичния ход като опит на Общото заседание да бъде в крайник със срлучващото се, защото „ доста по-малки и по-бедни страни се тормозят, че няма да вземат участие в действителни решения по отношение на коронавирусната ваксина или възобновяване “.

Резолюцията на Организация на обединените нации акцентира смисъла на интернационалното съдействие и многостранността. „ Пандемията ни изненада, само че също по този начин послужи като сигнал за пробуждане за възстановяване на нашата подготвеност “, сподели посланикът на Виетнам Данг Дин Куй, представяйки резолюцията.

„ Вярваме, че отбелязването на Международния ден за подготвеност за зараза ще бъде един важен метод за реализиране на тази цел “, добави той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР