Общоприето е да се смята, че динозаврите са били унищожени

...
Общоприето е да се смята, че динозаврите са били унищожени
Коментари Харесай

Не астероид е виновен за смъртта на динозаврите?

Общоприето е да се счита, че динозаврите са били унищожени преди 66 милиона години от голям метеорит, който се е разрушил в полуостров Юкатан, създавайки кратера Чиксулуб. От ново изследване излиза наяве, че е допустимо тези изказвания да са илюзия и същинската причина за гибелта на гигантските същества да е съвсeм друга, написа Daily Mail.
Екип от учени от Дармутския университет създали симулация, която употребява действителни геоложки данни, с цел да проучват над 300 000 вероятни сюжети. Авторите на проучването се ровили из вкаменелостите от милиони години преди и след изгубването на динозаврите.
Те стигнали до извода, че изменението на климата и токсичните газове от стотици години изригвания на Деканските клопки (огромен вулканичен масив в западна централна Индия) били „ последният гвоздей в ковчега на динозаврите “. Мегавулканът е изпомпал 10,4 трилиона тона въглероден диоксид и 9,3 трилиона тона серен диоксид в атмосферата на нашата планета за съвсем милион години изригвания.
Така че същинската причина за изгубването на динозаврите на Земята не е метеорит, както се смяташе преди, а индийският мегавулкан Декански клопки. В своята работа учените употребявали геоложки и климатични данни, събрани от три проби от дълбоководни ядра, както и вкаменелости, датиращи от преди 67 до 65 милиона години.
Учените от дълго време знаят, че вулканите в действителност предизвикват всеобщо изгубване на стотици типове, само че това изследване е първата самостоятелна оценка на неорганизираните излъчвания, учредена на доказателства за влияние върху околната среда, разясни един от съавторите на проучването Бенхин Келър, професор по геонауки.
Обработени били голямо количество данни, с цел да се дефинира количеството въглероден диоксид и серен диоксид, нужни за основаване на разстройства на въглеродния цикъл. Научната общественост обаче към момента не е постигнала консенсус по въпроса с изгубването на динозаврите – някои откриватели се съмняват в резултатите от тази теоретичен труд.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР