Общопрактикуващ лекар от София е обвинен за издаване на ваксинационни

...
Общопрактикуващ лекар от София е обвинен за издаване на ваксинационни
Коментари Харесай

Заснеха личен лекар от София да продава фалшив сертификат срещу 110 лв.

Общопрактикуващ доктор от София е упрекнат за издаване на имунизационни документи с погрешно наличие. Д-р Росен Бенчев е сниман по какъв начин против 110 лв. издава документ без да сложи ваксина на пациент, който ще пътува отвън страната.

Според наши източници доктор Бенчев е почнал да продава документи още при започване на имунизацията. Конкретният случай, от който стартира и следствието, е от края на май. Д-р Бенчев се е срещал персонално с пациентите, които желаят документ за имунизация без да им се слага ваксина. Индивидуално е преценявал от кого какъв брой пари да вземе, само че цената му е била от 100 до 150 лв. на документ.

Доктор Бенчев дълги години работил в едно от ДКЦ-тата в столичния квартал Люлин. След като почнало следствието за издаването на имунизационни документи с погрешно наличие се преместил да работи в друго ДКЦ в квартала. Намираме го в новия му кабинет.

Българска национална телевизия: Д-р Бенчев, здравейте. Повдигнали са ви обнинение за това, че продавате документи за имунизация?

Д-р Росен Бенчев, общопрактикуващ доктор: Никой нищо не ми е повдигал?

Българска национална телевизия: Е, по какъв начин от прокуратурата оповестиха, че имате повдигнато обвиняване?

Д-р Росен Бенчев, общопрактикуващ доктор: Не ми е повдигнато нещо. Вижте, излезте с камерата.

Българска национална телевизия: Защо?

-Др Росен Бенчев, общопрактикуващ доктор: Ами тъй като нищо ве ми е повдигнато и няма по какъв начин да ви отговоря на този въпрос.

Вчера проверяващ служител на реда от Столична дирекция на вътрешните работи е призовал доктор Бенчев да се яви за предявяване на обвиняване. Разплитането на аферата стартира откакто лекарят е записан със скрита камера от фиктивен пациент, който против 110 лв. получава документ за първа доза на ваксина без тя действително да му е сложена.

Д-р Росен Бенчев, общопрактикуващ доктор: Не разясня, не съм продавал нищо и не ми е повдигнато нищо. Ако обичате напуснете.

Българска национална телевизия: Колко коства един документ?

Д-р Росен Бенчев, общопрактикуващ доктор: Ми, идете и си купете, не знам.

Българска национална телевизия: Вие сте сниман да продавате, не аз.

Д-р Росен Бенчев, общопрактикуващ доктор: Аз не съм продавал нищо.

Българска национална телевизия: А това, което е снимано какво е?

Д-р Росен Бенчев, общопрактикуващ доктор: Господине, напуснете, не ме занимавайте с неща, за които нищо не знам.

Българска национална телевизия: Защо се преместихте от другото ДКЦ в това незабавно откакто беше изработен оня запис?

Д-р Росен Бенчев, общопрактикуващ доктор: Ами, нали би трябвало да работя.

На доктор Бенчев е избрана мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 2 хиляди лв.. Ако се потвърди, че е отговорен, той може да получи наказване затвор до две години или пробация.
На черния пазар цените сега са в пъти по-високи. Един документ е към 700 лв.. Лекарите, които вписват данните на неимунизирани, че са получили доза, към този момент не се срещат непосредствено с клиентите. Ползват се медиаторите.

И тук има две схеми - едната е за хората в по-зряла възраст. Те уговарят договорката с медиаторите очи в очи, а заплащането става 50% при поръчка и 50% когато в осведомителната система бъде вписан клиента. По-младите употребяват услугите на "дарк нет " пространството, там се уговаря договорката, а заплащането е или във виртуална валута или посредством системите за бързи преводи.

Според наши източници сега има над 15 следствия, по които проверяващите от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата работят интензивно./БНТ
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР