Общопартийните парламентарни групи (APPG) са получили финансиране на стойност над

...
Общопартийните парламентарни групи (APPG) са получили финансиране на стойност над
Коментари Харесай

Назряващ скандал: 20 милиона паунда от НПО-та към британски партии

Общопартийните парламентарни групи (APPG) са получили финансиране на стойност над £20 милиона от външни организации след общите избори през 2019 година, като записаните лобистки организации преобладават в редиците на най-големите благодетели, съобщи " Sky News ".

Компаниите са задължени по закон да подписват регистъра на лобистите консултанти, в случай че вземат участие в директна връзка с министри по отношение на държавна политика или законодателство от името на плащащи клиенти.

APPGса неофициални групи по ползи от депутати и сътрудници, които улесняват междупартийната работа по даден проблем, страна или бранш, само че ръководителят на един от надзорните органи на Уестминстър сподели пред Sky News, че те могат да съставляват „ идващия огромен скандал “.

Ролята на лобистките организации нормално е да дават на депутатите секретариат, който да управлява APPG.

На организациите се заплаща за даване на услугата от други външни организации, които са вписани в парламентарния указател.

Лорд Пикълс, ръководител на консултативния комитет по бизнес назначенията обачезаяви:

„ Това е идващият огромен скандал и мисля, че би трябвало да предприемем дейности в този момент, преди да се развие по-нататък. Трябва да знаем, когато хората изготвят отчети, че приказват от името на членовете на Народното събрание, а не от името на лобистите. Като цяло общопартийните групи са много безобидни. Те работят в ниша, от която се интересуват съответни депутати, само че за редица от тях секретариатът идва от професионални организации или лобистки групи и от организации, които имат политическа подготовка за лобиране. Не мисля обаче, че има задоволителна бистрота във връзка с това за какво го вършат. “

Инсайдери в лобистката промишленост опазиха ролята на APPG в демократичния развой като „ мощ за положително “, само че един от тях призна, че някои от тяхсе финансират от организации, „ опитващи се да въздействат незаслужено парламентарни решения “.

От банкирането, бирата, презБермудит, та до християнството, изменението на климата и Китай, в този момент има повече APPG, в сравнение с има настоящи депутати, със 746 дейни групи впоследната актуализация на регистъра- брой, който съвсем се е удвоил от 2015 година насам.

Групите бяха подложени на по-голямо внимание след разкритието на MI5 през януари предходната година, че Кристин Лий, бизнесдама, разпозната като сътрудник на китайското държавно управление, е употребила дарения за китайците във Англия APPG като част от„ действия заполитическа интервенция “.

Имаше необикновен акцент върху това по какъв начин депутатите са употребявали групите катооправдание за приемане на подарени пътувания и пътувания в чужбинаот непознати държавни управления.

Например £222 308 от £242 000, които Министерството на външните работи на Катар едарило на депутатитеслед последните избори, са под формата на полети, хотели и гостолюбие за визити на APPG в страната.

Докато групите, отдадени на непознати страни, до момента са привличали най-голямо внимание, тези, които са фокусирани върху области на политика, съставляват доста по-голям дял от APPG.

Миналата пролет Комитетът по стандарти разгласява отчет, който приканва държавното управление да огледа още веднъж по какъв начин се контролират APPG, предупреждавайки, че те могат „ прекомерно елементарно да се трансфорат в парламентарен фронт за външен търговски индивид “.

Докато отчетът заключава, че лобирането е „ значима част от хубавичко народна власт “ и че е „ от решаващо значение ползите на разнообразни браншове, организации и общности да бъдат доведени до вниманието на членовете и министрите “, той предизвестява, че има „ малко, в случай че изобщо има такива, настоящи защитни ограничения “ за APPG.

През септември държавното управление отговори, като сподели, че е според, че „ техните неофициални структури ги вършат евентуално уязвими за непозволено въздействие и достъп “ и приветства предложенията на комисията за въвеждане на „ вратар “, който да утвърждава основаването на нови APPG.

Въпреки че APPG могат да употребяват заседателните зали на Народното събрание и логото на порткулис върху своите изявления, те не получават финансова поддръжка от Народното събрание и доста от тях се ръководят благодарение на външни организации,които включват частни компании, благотворителни организации и университетски институции.

Някои дават парични дарения, само че по-голямата част от поддръжката идва под формата на компенсации в натура.Това постоянно се свежда до обезпечаване на секретариат, който се занимава с административна работа, събития, пътувания и издание на отчети.

Кой би трябвало да се записва като съветник лобист?

Анализ на Sky News демонстрира, че 10 от 20-те най-големи източника на финансиране за APPGs са регистрирани консултанти-лобисти, които са дали услуги на стойност милиони лири на парламентарните групи.

Според Службата на регистъра на лобистите-консултанти, организациите са задължени по закон да подписват регистъра, в случай че са регистрирани по Данък добавена стойност в Обединеното кралство и вземат участие в„ устни, писмени или електронни връзки персонално с министър на короната или непрекъснат секретар “от името на плащащ клиент по отношение на опити за „ направяне или изменение “ на законодателство или политика.

Policy Connect - най-големият състезател във връзка с паричната стойност на предлаганите услуги,в момента обезпечава секретариата за 10 APPG в области като въглероден оксид, дизайн и нововъведения и изменение на климата.

Компанията, която се разказва като междупартиен мозъчен концерн, който работи като обществено дружество с нестопанска цел, е в регистъра на консултантските лобисти от 2017 година и е заявила повече от 440 клиенти през този интервал - в това число търговски и индустриални организации, благотворителни организации, просветителни институции, локални управляващи и частни компании.

Например в регистъра на APPG през 2021 година Policy Connect съобщи, че ръководи секретариата на APPG за произвеждане въз основа на финансиране, което е получило от търговски групи като Make UK, Британската асоциация на производителите на аерозолни артикули и Института за инженерство и технологии;образователни институции като Бристолския университет и частни компании като BAE Systems, Tata Steel, Cummins и Deloitte.

На своя уеб страница Policy Connect изброява организации, които са платили, с цел да се причислят към неговата „ стратегия за поддръжници “.Той ги разделя на категории въз основа на размера на финансовия им принос, като скобите варират от £5000 до £70 000.

Policy Connect отбрани тази стратегия на чуване на Комитета по стандартите предходната година, когато беше оспорено от депутати дали това се равнява на таксуване на разнообразни цени за достъп до APPG.

Клаудия Якш, основен изпълнителен шеф на Policy Connect, споделипред Sky News, че нейната организация „ обезпечава потенциал да поеме административните функционалности от парламентаристите, тъй че те да могат да се концентрират върху същността на проблемите “ и сподели, че парите, платени от клиенти, нямат връзка с размера на достъпа или присъединяване, което са имали в APPG.

„ Във връзка с другите суми на финансиране, които Policy Connect получава, те отразяват размера на финансиращата организация, с цел да се обезпечи високо равнище на многообразие от поддръжници и/или интереса на финансираща организация да поддържа нашата работа в голям брой области и стратегии, и/или другите равнища на административна поддръжка и време на личния състав, изисквани от другите APPG. Независимо от размера на финансирането, никоя организация не получава преференциално отнасяне. Редакторският надзор лежи твърдо върху парламентарните членове на всяка APPG. “

Друг главен снабдител на секретариатски услуги за APPG е Connect Communications.

Тя ръководи секретариатите на 17 APPG след последните общи избори, всички от името на голям брой клиенти - всички те са декларирани в парламентарниярегистър на APPG.

В декларацията си за второто тримесечие за регистъра на консултантите лобисти през 2021 година компанията записа„ лобиране, осъществено от името на “APPG за вода, грижи за деца, цифрови умения, водород и други

Той също по този начин популяризира своя опит в тази област, предлагайки курсове за клиенти за „ по какъв начин да ръководят APPG “, в това число по какъв начин да разпознават депутати, които да вземат участие в APPG и по какъв начин да обезпечат медийно отразяване на работата на APPG.

Уебсайт, предлагащкурс за образование през 2016 година, написа:

„ APPG от ден на ден се възприемат като дейно средство за оформяне на политика... Connect има непостижим опит в основаването на сполучливи APPG. Елате да научите от нас по какъв начин вашата организация би се възползвала от работата с APPG. "

В изказване за Sky News, представител съобщи:

„ Connect подсигурява, че групите, с които сме ангажирани, работят по открит и транспарантен метод, изцяло в сходство със строгите правила, избрани от парламентарните органи. Важно е да се означи, че депутатите и сътрудниците дефинират дневния ред за APPG и би трябвало да одобрятвсички действия, в това число присъединяване на външни организации. "

Говорителят съобщи, че лобирането, което компанията е записала от името на APPGs, се отнася до неща като изпращане на предложения за чуване до министри, добавяйки, че „ това е механически миг и не отразява дейна „ лобираща “ роля “ и че даването на образованието на клиентите за „ основаване на сполучливи APPG “ има „ необикновен фокус върху обезпечаването на сходство със прецизния устав от 32 страници, избран от парламентарните органи, в това число към нужния състав на групите, с присъединяване на депутати и сътрудници от всички партии “.

В случая както на Policy Connect, по този начин и на Connect Communications, секретариатите на APPG, които те дават, се финансират от голям брой клиенти, само че това не постоянно е по този начин в други APPG.

Wychwood Consulting ръководи секретариатите на редица APPG от името на обособени клиенти.

Например, ръководи неотдавна основаната Централна банка и APPG за цифрова валута от името на Portdex, компания, създаваща децентрализирана платформа за цифрова стопанска система, употребяваща блокчейн технология;APPG за цифрова еднаквост от името на Yogi, компания за засвидетелствуване на идентичност, и също по този начин обезпечи секретариата за към този момент разпуснатата APPG Business In A Pandemic World от името на Cignpost, компания за диагностика на Ковид.

Въпреки че няма догатки, че Wychwood Consulting или въпросните APPG са нарушили някакви правила, някои в по-широката промишленост показаха опасения по отношение на евентуалните проблеми, които биха могли да зародят от съществуването на един финансов спонсор.

Лиам Хърбърт, който ръководи групата по връзки с обществеността в Асоциацията за връзки с обществеността и връзки (PRCA), сподели пред Sky News:

„ Потенциалният проблем е, когато имате организация, която може да разпространява един единствен въпрос единствено от тяхна позиция. Това не е задачата на APPG. Целта на APPG е да осведоми парламентаристите за по-широк проблем. Така че, в случай че вземете една, вашата единствена област на интерес, и я разпространявате посредством APPG, това не е доста демократично, не е доста ясно и не е доста транспарантно. “

Лобизъм не е неприятна дума

Лобистката промишленост неотдавна стартира акцията „ Лобиране за положително лобиране “, призовавайки за по-голяма неприкритост.

Говорейки пред Sky News на стартовото събитие, Гил Морис, основен изпълнителен шеф на DevoConnect - който е дал секретариатски услуги на стойност £192 000 на шест APPG от последните избори, съобщи:

„ Хората би трябвало да схванат, че лобирането не е неприятна дума. Когато имате държавно управление с болшинство от 80 места, съществуването на консенсус сред всички партии по даден въпрос е в действителност значимо... ние сътворяваме съдействие, което в действителност има смисъл за държавното управление. "

Запитана дали счита, че някои APPG се употребяват за пробутване на избран корпоративен дневен ред, Морис разяснява:

„ Има в действителност положителни APPG и има други, за които е напълно ясно, че са директна точка за достъп... Мисля, че може да е правилно, номисля, че евентуално множеството групи работят по метода, по който го вършим и ние. "

Сара Пинч, някогашен президент на Chartered Institute of Public Relations, сподели, че казусът с APPG не е в това по какъв начин са били финансирани, а в активността, която са подхванали.

„ Мисля, че има малцинство от APPG, които се финансират от избрани организации, които търгуват с тяхната линия и се пробват да въздействат незаслужено на парламентарните решения посредством система, която не е основана да прави това “, сподели тя.

„ APPGса мощ за положително. Трябва да сме ясни и транспарантни за това кой взе участие в тях, кой ги финансира и кой им въздейства. "

Докато данните, събрани в Westminster Accounts, дават визия за размера на финансирането, заявено от APPG и техните източници, те улавят единствено активността, която се изисква да бъде записана.

Какво би трябвало да се записва?

Има обаче обществено забележими образци за работа на частни компании във връзка с APPG, които не нарушават никакви правила, само че не са отразени в парламентарните регистри.

Един образец е Firehouse Communications, която цитира своя опит в работата с APPG като част от представянето си пред евентуални клиенти на своя уеб страница.

В проблем компанията изяснява по какъв начин е помогнала на неназована „ водеща офшорна данъчна пълномощия “ да реализира задачите на своята политика към Brexit.

В своя лист с провокации, пред които е изправена офшорната пълномощия, Firehouse Communications отбелязва, че APPG, обвързвана с юрисдикцията, е „ инертна “.

Обяснявайки тактиката си за подкрепяне на офшорната пълномощия, компанията споделя, че е работила за „ поддръжка на връзката наAPPG и други групи “.

Въпреки това Firehouse Communications не попада в регистъра на APPG или в регистъра на ползите на членовете, с изключение на заплащане от £3000, което направи на сър Майкъл Фалън, някогашен министър на защитата, за тирада пред маджарски мозъчен концерн.

Firehouse Communications показа пред Sky News, че не е предоставила „ никаква изгода в натура на която и да е APPG на каквато и да е основа “.

Няма догатки, че осъществената от него работа може да бъде записана.

Някои в лобистката промишленост обаче споделят, че разпоредбите по отношение на това какво би трябвало да се записва и заявява би трябвало да бъдат разширени, с цел да обзет повече от активността, която се прави по отношение на APPG.

Лиам Хърбърт, ръководител на групата за публични въпроси в PRCA, означи:

„ В момента всичко, което е контролирано, са по този начин наречените консултанти лобисти – професионални компании, които се занимават с лобиране и публични каузи, с цел да си изкарват прехраната. Всеки лобира и лобирането е съществена част от нашата народна власт. Голяма част от него обаче остава незаписана, неоспорена и невидима. Така че съвсем всеки има опция да лобира. Само промишлеността, която споделя, че лобираме, с цел да си изкарваме прехраната обаче, сега е контролирана. "

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР