Общоградско поклонение в Пловдив за 2 юни – Ден на

...
Общоградско поклонение в Пловдив за 2 юни – Ден на
Коментари Харесай

Общоградско поклонение за Деня на Ботев


Общоградско поклонение в Пловдив за 2 юни – Ден на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България

С боен обред, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен  Деня на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България – 2 юни.  Тази година се навършват  147 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Церемонията ще се организира на  02.06.2023 година, петък, от  11.30 часа  пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина.

Слово ще произнесе  Крум Филипов  – стихотворец, публицист, сценичен и кино режисьор, притежател на Награда „ Пловдив “ за ярки достижения в региона на културата през миналата 2022 година в Раздел „ Художествена литература и хуманитаристика “ за стихосбирката „ Писма до сина ми “, ИК Жанет 45. Водещ ще е артистът от Драматичен спектакъл Пловдив – Ивайло Христов.

Участие в церемонията ще вземат Военен духов оркестър, представителни формирования на гарнизон – Пловдив – почетна рота и венценосци, комитет „ Родолюбие “ и комитет „ Васил Левски “, политици, общественици, възпитаници, жители и медии.

 

Денят на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България се празнува всяка година в България в деня на гибелта на поета и бунтовник Христо Ботев (2 юни 1876 г.) За първи път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година Официално се празнува от 1901 година, когато на тържествата на връх Вола (Околчица) участват Ботеви четници. На 2 юни 1948 година тъкмо в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно безмълвие в чест делото на българските герои и от този момент това се прави и до през днешния ден – в продължение на 2 минути сирените в цялата страна оповестят отдаването на всенародна респект.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР