„Общо за страната цената на водата може да скочи с

...
„Общо за страната цената на водата може да скочи с
Коментари Харесай

Председателят на Съюза на ВиК операторите: Цената на водата може да скочи с 30%

„ Общо за страната цената на водата може да скочи с 30%, в случай че се вземат поради всички инфлационни процеси от последните години “, съобщи ръководителят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски.

„ Голяма част от сдруженията са изправени пред банкрут. Всичко това се случи, тъй като цените на електричеството се задържаха извънредно високи, а това е енергоемък бизнес и огромен разход. В някои сдружения разноските за електрическа енергия са 40% от всички разноски “, разяснява Престойски.

По думите му най-застрашени са ВиК операторите в Североизточна България и „ има сдружения, които са предизвестени, че ще им бъде прекратено електрозахранването “.

Над 12 млн. са просрочените отговорности за ток и не престават да порастват, означи Престойски.

ВиК операторите „ не са съвършени, само че нямат отношение към създалата се обстановка “, счита Престойски, който означи, че заложената цена на тока при образуването на цената на водата е 82 лв. на мегават, а сега доближава до 400 за мегават.

Ситуацията в ВиК бранша провокира остра дискусия сред Министерство на регионалното развитие и КЕВР.

Според Пристойски е трябвало да има реакция на КЕВР още през юни, когато те са сезирали енергийния регулатор. По закон водата би трябвало да е на обществено търпими цени, което е несъмнено като не повече от 2,5% от средномесечния приход на домакинство. ВиК сдруженията желаят същото – „ обществено търпими цени “.

В отговор на въпроса на КЕВР " Защо държавният ВиК холдинг не е направил нищо за покупка на ток на едро и при по-добри условия за сдруженията си? ", Престойски сподели, че сега може да се купува ток единствено от борсата, а там цените са високи.

„ Българският ВиК холдинг не може да избави ВиК сдруженията, тъй като половината не са под неговата шапка, а и той бил основан, с цел да се модернизира инфраструктурата “, сподели Престойски.

Според него качеството на услугата и водата не е по-лошо от това в Европа, а гоелмите загуби по мрежата са, тъй като „ години наред КЕВР даваше цена на водата, която единствено обезпечава съществуването на обещано ВиК, само че не му дава опция да влага и развива мрежата “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР