Общо изследване на урината, на кръвта, биохимия - този набор

...
Общо изследване на урината, на кръвта, биохимия - този набор
Коментари Харесай

Пълна информация: Какво представлява PCR тестът и защо от носа и гърлото?

 Общо проучване на урината, на кръвта, биохимия - този набор от проби ни е прочут, защото точно те се предписват най-често от терапевтите. По-специфичните проучвания са ни по-малко познати - в това число PCR пробата.

Коронавирусът промени обстановката: уви, прекалено много от нас са изправени пред нуждата да се изследват и по-късно нервно да чакат резултата. Затова през днешния ден ще ви разкажем какво е PCR пробата и по какъв начин работи?

Как значи съкращението PCR?

PCR е полимеразна верижна реакция. Може да ви се стори, че думите “верижна реакция “ се отнасят до нещо химично, нуклеарно и избухливо, само че нищо сходно. Този тест употребява метода на ДНК веригата (дезоксирибонуклеинова киселина), откъдето идва и името му.

При лабораторен тест, употребяващ PCR, напълно дребна проба от ДНК може бързо да се трансформира в милиони копия, с цел да бъде разпозната и проучена задълбочено. Ето за какво PCR се употребява за разкриване на рискови патогени, които могат да се “скрият " от другите лабораторни проби.

Полимеразната верижна реакция направи гражданска война при започване на 80-те години, когато беше създадена за първи път. Създателят й, биохимикът Кари Мулис, получи Нобелова премия за химия за своята работа през 1993 година

Как работи PCR?

1. Първата стъпка на PCR е основаването на праймери. Това са къси последователности от молекули, които съответстват с краищата на ДНК тестът, която би трябвало да се открие. Например, в случай че тестванията са за COVID-19, тогава в изследването ще бъдат употребявани подготвени “опашки " от РНК на ковид.

2. Следващата стъпка във верижната реакция на полимеразата е нагряване на тестът. Топлината кара двойната серпантина на ДНК да се раздели на две единични влакна в развой, наименуван денатурация на нуклеиновата киселина.

3. Температурата се намалява и се смесва разграничената ДНК с праймерите. Тези, които съответстват с краищата на веригите, бързо се свързват с тях, образувайки образец.

4. Следващата стъпка е ДНК полимераза - специфичен ензим, който взе участие в репликацията на ДНК. С други думи, това вещество се свързва с шаблона и основава негово копие. Имали сме една ДНК проба, а в този момент са станали две. В молекулярната биология това се назовава амплификация (от лат. аmplificatio - увеличаване, увеличаване).

5. Пробата се загрява още един път, ДНК веригите още веднъж ще се разделят на две влакна - и целият развой се повтаря. От две вериги на ДНК получаваме четири, по-късно осем, шестнадесет - и по този начин, до момента в който количеството на генетичния материал е задоволително. Обикновено са нужни 20 до 40 цикъла, с цел да се разбере дали е налице ДНК на прицелния патоген.

Всички стадии на полимеразната верижна реакция - денатурация на ДНК, използване на праймери и удължение на ДНК, протичат при разнообразни температури. Това значи, че откакто се образува “изходната примес ", стъпките могат да бъдат следени посредством развой, прочут като “термично циклиране ". Това значи, че температурата се поддържа на нужното равнище тъкмо толкоз, колкото е належащо за довеждане докрай на всяка стъпка. С потреблението на особено съоръжение човешкото присъединяване е минимално, а точността на разбора е доста висока.

Къде се употребява PCR методът?

Обхватът на приложение на полимеразната верижна реакция е доста просторен и не се лимитира единствено до определението на инфекции:

• клониране на ДНК за секвениране на генома

• клониране на ген

• филогенеза (изследване на историческото развиване на организмите)

• диагностика на наследствени болести

• проучване на антична ДНК

• разбор на “генетични пръстови отпечатъци " (за ДНК профилиране)

• определение за родителство

• криминалистични проучвания и други

Как работи PCR пробата за диагностика на ковид?

Изследването за установяване на коронавирусна зараза е същото, както и при всеки различен патоген. Взема се намазка от назофаринкса, с цел да се дефинира дали РНК на вируса участва върху лигавиците. Ако резултатът е позитивен, болният е рисков за другите, което значи, че би трябвало да остане под карантина.

Как да се подготвим за взимане на PCR цитонамазка за ковид?

Три часа преди PCR теста не би трябвало да ядете или пиете, да миете зъбите си, да употребявате вода за уста и спрейове, да дъвчете дъвка, да пушите.

Каква е точността на PCR тестването за ковид?

Проучване, извършено в Американския университет “Джон Хопкинс " и оповестено през август 2020 година, демонстрира, че всеки пети осъществен PCR тест е подправено негативен.

Степента на акуратност зависи от стадия на инфекцията, като най-голям е процентът на подправените негативи, регистрирани през първите четири дни след заразяването. Ако проучването се случи на осмия ден от инфекцията (обикновено, три дни след началото на симптомите), резултатите са по-точни.

За да оценят точността на теста, учените са анализирали данни от седем предходни изследвания, в които са изследвали 1330 назофарингеални намазки от пациенти. След това експертите съпоставят данните от PCR теста с историята на контактите и времето на поява на признаците при пациентите. Ето какъв брой са били подправено негативните резултати:

• на първия ден след заразяването - 100%

• на четвъртия ден - 67%

• на петия ден - 38%

• на осмия ден - 20%

След осмия ден точността на тестванията още веднъж стартира да спада. С други думи, при ковид PCR тестването е дейно в много стеснен “прозорец " - в случай че проучването е направено прекомерно рано, няма да покаже нищо, както и тест, извършен прекомерно късно, даже в случай че има признаци, написа " Блиц ".

Ако знаете по кое време може да сте се заразили, пробвайте да се тествате към 8 дни след тази дата или на третия ден след появяването на признаците. И в случай че резултатът е негативен при съществуване на явни признаци на коронавирусна зараза, тогава е по-добре да не рискувате и да си останете у дома, до момента в който признаците изцяло изчезнат.

Защо PCR тестванията за COVID-19 не всеки път са точни?

Специалистите показват, че една от аргументите за огромния брой подправено негативни резултати може да е вариабилността в изолирането на вируса. Ако проучването е направено прекомерно рано, вирусът може да няма време да се отдели в устата и носоглътката. Ако е изработен прекомерно късно, вирусът е “слязъл " надолу, в бронхите и белите дробове.

Методите за взимане на проби също могат да бъдат неправилни. Например, в случай че цитонамазката не е взета задоволително “дълбоко “ или в случай че пациентът е пил вода преди този момент. Проблемът може да е и в незадоволително качествените реактиви.

Как се диагностицира коронавирусът, в случай че пробата се окаже подправено негативен?

В този случай на лекарите оказва помощ оценката на признаците, търсенето на маркери на инфектиране (като С-реактивен протеин), компютърна томография на гръдния панер и ензимно-свързан имуносорбентен разбор за антитела против ковид.

Въпреки че PCR тестванията не са на 100% сполучливи, те към момента са от значително значение за следене на повишаването на честотата и справяне с пандемията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР