Общо 9 907 деца са приети след първото класиране в

...
Общо 9 907 деца са приети след първото класиране в
Коментари Харесай

Приеха 9 907 деца в общинските детски градини и ясли в София

Общо 9 907 деца са признати след първото класиране в системата на общинските детски градини и ясли в София, съобщи NOVA. Над 3 400 свободни места остават за второ класиране за общинските детските градини и ясли в София, оповестяват от Столичната община.

Днес бе осъществено първото класиране за банкет в общински детски градини и ясли в София. Класирането се организира в действително време под контрола на представители на родители и наставнически организации в наличието на заместник-кметовете на Столична община по цифровизация - Генчо Керезов и по обучение и просвета - Мирослав Боршош, осведомят от общината.

Свободните места, които бяха оповестени, са 13 363, което е с 1 213 повече по отношение на предходната година. Броят на кандидатстващите деца е общо 22 445, което е с близо 4 000 деца повече в сравнение с през предходната година. Общо 2 285 деца аплайват за пренасяне в друго детско заведение.

Столичната община продължава строителството на нови здания на детски градини и ясли. Към момента се построяват 16 детски заведения. От тях две ясли в регион „ Красно село” и „ Триадица” и детски градини в регионите „ Възраждане”, „ Подуяне”, „ Изгрев”, „ Лозенец”, „ Триадица”, „ Студентски”, „ Витоша”, „ Овча купел”, „ Люлин”, „ Кремиковци” и „ Искър”.

До септември се планува да бъдат подготвени четири нови детски градини в регионите „ Изгрев”, „ Подуяне”, „ Овча купел” и „ Лозенец”. До края на годината ще бъдат подготвени още четири здания на детски градини, които са в регионите „ Люлин”, „ Студентски”, „ Триадица” и „ Кремиковци” и три преустройства на съществуващи здания за откриване на нови групи, надлежно в „ Илинден”, „ Връбница” и „ Триадица”.

През 2021 година със строителството на тези здания ще бъдат разкрити 41 нови групи.

Предвижда се през тази година да стартира строителството на още 25 нови здания, от тях 19 за детски градини и 6 за ясли.

Зам.-кметът по направление цифровизация Генчо Керезов е показал, че надграждането на системата за електронен банкет на деца в детските заведения и учебни заведения е сериозна стъпка в посока на електронното ръководство. Системата подсигурява цялостна бистрота на процеса по кандидатстване. Тя обезпечава служебно начало - информация, с която общината разполага за жителите се ревизира автоматизирано, което икономисва време, такси и старания на родителите.

В диалог с родителите заместник-кметът Мирослав Боршош е подчертал, че заради огромния приток към София от млади фамилии остава дефицитът тук-там. Той е съобщил, че стартира поредност от съвещания с наставнически организации, бизнеса, основния проектант и регионите кметове за ускорение на строителството на детски градини и различни форми за откриване на нови места. След направената законодателна смяна по искане на кмета на София Йорданка Фандъкова става допустимо разкриването на детски градини в партерни етажи на жилищни и бизнес здания и това съгласно Мирослав Боршош дава опция за обезпечаване на спомагателни места, осведомят от Столичната община.

Второто класиране ще бъде на 28 май, третото - на 11 юни, а четвъртото - на 25 юни, показват още от общината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР