Общо 758 са действащите надзорни фирми в страната. За периода

...
Общо 758 са действащите надзорни фирми в страната. За периода
Коментари Харесай

МРРБ отчете 758 действащи надзорни фирми в страната

Общо 758 са настоящите надзорни компании в страната. За интервала от 2004 година до 2017 година са издадени общо 1500 лиценза или удостоверения на юридически лица за практикуване на дейностите по чл.166, ал.1 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/.

В изискванията на лицензионен режим от 2004 година до 2012 година са издадени 742 лиценза на надзорни компании. От декември 2012 година, когато режимът става регистрационен, са издадени 758 удостоверения, като 570 от тях са продължени лицензи, а 188 са новоиздадени.

От началото на 2017 година досега от началника на Дирекцията за народен строителен надзор са регистрирани общо 93 надзорни компании, 31 от които са новорегистрирани. Консултантите, упражняващи строителен контрол, е належащо да възобновяват регистрацията си на всеки пет години.

През тази година са осъществени общо 4698 инспекции на територията на цялата страна за осъществяване на отговорностите на лицата, упражняващи строителен контрол на градежи от първа до четвърта категория в това число. Проверени са 522 юридически лица и еднолични търговци, извършващи дейностите по чл.166 ал.1 т.1 Закон за устройство на територията.

За откритите нарушавания са формирани административнонаказателни производства и са издадени 20 наказателни постановления на консултанти и 40 наказателни постановления на физически лица - консултанти.

За първи път от няколко години ДНСК приключи действието на удостоверението за практикуване на строителен контрол на компания " Инекс консулт ООД " заради позволени от нея редица нарушавания, вписани в поддържания от дирекцията Регистър на административнонаказателните производства.

Според наредбите на закона, консултантът въз основа на писмен контракт с възложителя на даден градеж прави оценяване на сходството на капиталовите планове и/или упражнява строителен контрол, както и да прави инспекция и надзор на доставените и влагани в градежа строителни артикули, с които се обезпечава осъществяването на главните условия към градежите.

Той може да извършва прединвестиционни изследвания, подготовка на проектантския развой и съгласуваност на строителния развой до въвеждането на градежа в употреба, в това число надзор на количествата, качеството и сходството на изпълняваните строителни и монтажни работи с договорите за осъществяване на строителството.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР