Общо 61,6 милиона РС са доставени на световния пазар в

...
Общо 61,6 милиона РС са доставени на световния пазар в
Коментари Харесай

РС пазарът пропада вече година и половина 


Общо 61,6 милиона районен съд са доставени на международния пазар в интервала април-юни 2023 г. 
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на лични компютри пада в продължение на шест поредни тримесечия. Поредно оттегляне в продажбите на районен съд записаха анализаторите от IDC за интервала април-юни.  

През второто тримесечие в света са доставени общо 61,6 милиона настолни компютри, преносими компютри и работни станции, което е с 13,4% по-малко от същия интервал на 2022 година Въпреки забележителния спад, пазарните резултати са по-високи от упованията на анализаторите. 

Компютърната промишленост е в крах заради макроикономически проблеми и намаляване на търсенето на районен съд както в потребителския, по този начин и в корпоративния сегмент. Негативно въздействие оказва също изместването на ИТ бюджетите на фирмите отвън покупките на съоръжение, разяснява IDC. 

„ Излишните ресурси в каналите за дистрибуция и складовете за елементи още веднъж оказват отрицателно въздействие върху пазара. Въпреки че тези проблеми отшумяват, доста снабдители на съставни елементи не престават да оферират артикули на понижени цени в опит да се отърват от запасите си. Производителите на компютри и каналите за разпространяване към момента са внимателни във връзка с новите системи, заради намаляващото търсене “, споделя анализаторът Джитеш Убрани. 

В потребителския сегмент моделите на държание се връщат към интервала преди началото на пандемията. С лимитираните си бюджети потребителите към този момент са по-склонни да харчат пари за нови смарт телефони, в сравнение с за компютри. В комерсиалния сегмент бюджетите понижават от взрива на изкуствения разсъдък, до момента в който съкращенията на личния състав, осъществявани от доста компании, отстраняват нуждата от закупуване на компютри в същите количества. 
още по темата
Lenovo остава най-големият производител на компютри в света с 23,1% дял през второто тримесечие на 2023 година В този интервал компанията е доставила 14,2 милиона устройства, което е с 18,4% по-малко на годишна база.  

С малко под 1% падат продажбите на компютри на американската HP Inc., чийто дял е 21,8%. Dell остава в челната тройка, макар обстоятелството, че доставките на настолни компютри и преносими компютри от корпорацията са потънали с 22% през последното тримесечие. 

Във водещата група Apple се оправя най-добре. Продажбите на Mac устройства в интервала април-юни 2023 година са нарастнали с 10,3%. Делът на американската корпорация се е повишил от 6,8% на 8,6%. 

След Apple идва Acer, който заема към 6,4% от световните продажби на компютри през последното тримесечие. В същото време доставките на тайванския производител са намалели с над 19%. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР