Общо 5000 домакинства в София са подменили старите си отоплителни

...
Общо 5000 домакинства в София са подменили старите си отоплителни
Коментари Харесай

5000 семейства в София смениха кюмбето с климатик

Общо 5000 семейства в София са подменили старите си отоплителни уреди с нови и екологични по стратегиите на Столичната община с европейско финансиране. Подменени са над 7700 отоплителни уреда, заяви за Българска телеграфна агенция заместник-кметът по екология на София Десислава Билева.

Към сегашния миг по Оперативната стратегия " Околна среда " (2014-2020) са подадени 9 480 заявки, подписани са над 8 000 контракта. Нашият таргет е 9400, т.е. броят, който гоним като знак на база заявки, е реализиран, съобщи Билева.

По-рано тази седмица служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова разгласи, че от 24 април процедурата " За по-чист въздух " по Оперативна програма " Околна среда " (ОПОС) (2021-2027) е отворена за кандидатстване за общините. Могат да се възползват от финансиране 21 общини, в които се следи проблем с качеството на атмосферния въздух. Предвиденият по процедурата паричен запас е 610 млн. лева, като най-вече средства ще бъдат ориентирани към Столичната община. Около 85 000 семейства, които се отопляват на дърва и въглища, ще имат опция да получат безплатно нови екологично ефикасни уреди.

По този мотив зам.-кметът Билева напомни за Българска телеграфна агенция, че Столичната община към този момент е бенефициент по Оперативна програма " Околна среда " (2014-2020 г.) и извършва план за безвъзмездна замяна на отоплителни уреди на семейства. По думите на зам.-кмета, защото този програмен интервал завърши, Европейска комисия дава опция на общините, в които има проблеми с качеството на въздуха, да се възползват от ограниченията по новата оперативна стратегия. " Тоест ние сме евентуален бенефициент по тази стратегия, като бюджетът за Столичната община възлиза на 73 805 133 лв. ", заяви Билева. Тя разясни, че става въпрос за предпочитана ос 5 по новата стратегия „ Въздух “. Столичната община е в обща покана дружно с Благоевград и Перник от Югозападния регион за обмисляне. Срокът за кандидатстване на общините пред ръководещия орган е 24 октомври 2023 година Столичната община към този момент стартира подготовката, наели сме социологическа организация, която да направи изследване за настройките на семействата, в процедура сме за избор на компания, която да приготви апликационната форма, осведоми Десислава Билева.

Тя сподели, че по данни на Националния статистически институт (НСИ) от 2011 година над 50 хиляди семейства в София се отопляват на твърдо гориво. От Столичната община чакат нови, настоящи данни на Национален статистически институт, с цел да се направи преценка за семействата, които към момента употребяват дърва и въглища за отопление. По настоящия план ние ще сменим уредите на над 9 400 семейства плюс стратегия LIFE на Европейски Съюз, по която се надяваме да сменим уредите на над 4 000 семейства. По новата оперативна стратегия се стремим да обхванем всички останали семейства, сподели Билева. Тя изрази страдание, че поради рецесиите и покачването на цените на енергоносителите, хора, подали заявление за слагане на уреди на пелети и на газ, се демотивираха. " Повишаването на цените им повлия шоково и хората започнаха да пишат отводи ", уточни Билева и сподели, че семействата се преориентират главно към отопление с климатици.

Най-много отоплителни уреди по стратегиите на Столичната община са инсталирани в региони с население, живущо в еднофамилни къщи, като " Кремиковци “, " Нови Искър ", " Панчарево ", " Банкя ", " Подуяне ", " Слатина ", осведоми зам.-кметът. Тя сподели, че казусът с чистотата на въздуха е главно през зимата, макар че Столичната община за четвърта поредна година е в нормите на равнища на фини прахови частици. Обичайно през зимата най-вече сигнали за нерегламентирано изгаряне на боклуци са за кварталите " Факултета " и " Христо Ботев ". Нашата цел е да сменим там отоплителните уреди, съобщи Билева.

Всички семейства на територията на Столичната община, които се отопляват на дърва и въглища и са притежатели на парцелите, в които живеят, могат да аплайват за изцяло безвъзмездна замяна на отоплителните им уреди по стратегия " Околна среда ", напомнят от Столичната община. Те могат да избират сред до три климатика, топловъздушни пелетни камини, камини на пелети с водна риза, или пелетни котли, както и котли на газ или до три  газови конвектора. Уредите са с разнообразни мощности, съгласно размера и кубатурата, която ще се отоплява в жилището. Домакинствата, избрали да получат нови котли на пелети или газ, както и камини на пелети с водна риза, могат да заявят и до три радиатора с разнообразни размери.  Граждани, които желаят да се отопляват на централно отопление, получават до три радиатора на парцел.

Домакинства от кварталите " Абдовица ", " Димитър Миленков ", " Филиповци ", " Требич ", " Обеля ", в.з. " Малинова котловина " и селата: Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене, Кривина, Владая и Мърчаево могат да аплайват по програмата LIFE на Европейския съюз. Те могат да избират уреди на пелети, природен газ, а от януари 2023 година се одобряват и заявки за климатици, показват още от Столичната община.

Безплатната замяна на печките на дърва и въглища е част от ограниченията на Столичната община за понижаване на фините прахови частици и се финансира със средства от оперативна стратегия „ Околна среда " и стратегия LIFE на Европейския съюз.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР