Общо 2753 бургаски ученици на възраст от 7 до 14-годишна

...
Общо 2753 бургаски ученици на възраст от 7 до 14-годишна
Коментари Харесай

Над 2750 ученици са прегледани по общинската програма за превенция на гръбначните изкривявания и затлъстяването

Общо 2753 бургаски възпитаници на възраст от 7 до 14-годишна възраст са минали безвъзмездни профилактични прегледи през последните две години, откогато започва програмата на Община Бургас за предварителна защита и лекуване на най-често срещаните в ученическа възраст болести – гръбначни изкривявания, затлъстяване и плоскостъпие.

Съгласие за включване в програмата са подали общо 3024 възпитаници, а профилактични прегледи досега са осъществени на 2753 деца. Резултатите демонстрират, че от тях с гръбначни изкривявания са 277 възпитаници, със затлъстяване – 272, а с плоскостъпие са едвам 5. От всички тях, 179 възпитаници към този момент са почнали лечебна физкултура, като 87 деца я организират в звено „ Спортна медицина “ в ДКЦ II, а 92 в Центъра за поддръжка на личностното развиване.

Профилактичната стратегия на Община Бургас до момента предвиждаше осъществяване на примитивен обзор в съответното образователно заведение, като учениците, при които са видяни нарушавания в стойката или отклонения в тежестта бяха насочвани към персоналните лекари, които ги изпращаха при експерт, който ги насочваше за лечебна физкултура.

За да улесни и форсира достъпа на нуждаещите се възпитаници до експерт и нужната лечебна рехабилитация, Община Бургас реши да промени разпоредбите на програмата по следния метод:

• Всеки възпитаник след обзор в образователното заведение, при който са регистрирани подозрение за гръбначно деформиране или е с наднормено тегло ще получава специфична бланка, в която медицинският експерт е отразил предварителната оценка на състоянието;

• Община Бургас към този момент подписа контракт с ДКЦ II, звено „ Спортна медицина “, за осъществяване дейностите по програмата;

• В случай, че персоналният доктор не може да издаде направление за експерти с тази бланка, ученикът, дружно с родител може да посети ДКЦ II, звено „ Спортна медицина “, където ще бъде прегледан от доктор Вълчев и ще му бъде назначена съответната физикална терапия, в тази ситуация лечебна гимнастика;

• С една бланка ученикът има право на 40 процедури;

• В случай, че има издадено направление по здравна каса за физиотерапевт, ученикът показва бланката и направлението в ДКЦ II, звено „ Спортна медицина “, като против тях получава 20 процедури по здравна каса и 20 процедури по програмата;

• Предвид, че лекуването на тези нарушавания е дълготрайно, ученикът може да изиска от медицинския експерт в учебното заведение втора бланка, откакто към този момент е направил първите 40 процедури.

След анулация на рестриктивните мерки от пандемията, още веднъж са възобновени рехабилитационните процедури в звено „ Спортна медицина “ към ДКЦ II. Само за месеците май-юни през звеното са минали 25 деца, като всяко от тях получи 40 процедури по лечебна гимнастика. Продължава и рехабилитацията на децата, почнали лекуване на гръбначното заболяване или затлъстяване през миналата година.

Заявки за идващите месеци се одобряват на тел.: 0889 629 565 – Цветина Георгиева – кинезитерапевт.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР