Общо 239 български и 357 чуждестранни студенти от Медицинския факултет

...
Общо 239 български и 357 чуждестранни студенти от Медицинския факултет
Коментари Харесай

596 млади лекари получават дипломите си на церемония в НДК

Общо 239 български и 357 задгранични студенти от Медицинския факултет на Медицинския университет (МУ) в София през днешния ден ще положат Хипократовата клетва и ще получат дипломите си на обичайна публична гала в зала 1 на Националния замък на културата (НДК) от 10:00 ч., оповестиха уредниците.

Пълните отличници на випуска за 2023 година са доктор Елица Зафирова и доктор Теодора Александрова. На тях ще им бъде връчена премията " Златен Хипократ ", както и парична награда, учредена за първи път тази година от Столичната лекарска гилдия за цялостните отличници на Медицинския факултет.

Във випуска задграничните студенти са от 31 страни, като най-вече са от Гърция, Англия, Германия, Швеция, Ирландия и Турция. Има също абитуриенти от Япония, Канада, Норвегия, Индия, Португалия и от други страни.

Българските студенти от випуска за 2023 година събраха средства, които ще дарят на СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев ". Сумата ще бъде употребена за обезпечаване на веноскоп за дребните пациенти.

Рекорден брой млади лекари - 62,5 %, желаят се осъществят в България - това демонстрират резултатите от анкета измежду българските абитуриенти от випуска за 2023 година на Медицинския факултет към Медицинския университет (МУ) в София, предава Българска телеграфна агенция.

За първи път от повече от 10 години насам процентът на оставащите в България е толкоз висок (62,5%). Числото постепенно нараства през последните години, като при предходния випуск - за 2022 година, е 50% на 50% - оставащи и заминаващи, оповестиха през вчерашния ден от пресцентъра на висшето учебно заведение.

Като мотив да изберат България, младите лекари в този момент показват преди всичко националното съзнание, на второ -семейството и приятелите, на трето - моралното обвързване към родината. 87,11 % желаят да работят в болнични заведения и единствено 8,99 % като общо практикуващи лекари. На научна кариера биха се отдали 2,73 на 100 от завършващите. Продължава да понижава и да е доста невисок процентът на искащите да работят като търговски представители на компании за медикаменти (0,78 процента).

Мотивите на тези, които желаят да заминат (37,5%), са: по-високото възнаграждение в чужбина (25,66%), и по-добрата организация на здравната система (19,97%).

Анестезиологията и интензивното лекуване е специалността, заела първо място (12,22%) в желанията на абитуриентите. На второ и трето място се подреждат хирургията (9,97%) и акушерството и гинекология (9,36%). Следва кардиологията (8,39%). Педиатрията, която за предходния випуск беше водеща, в този момент се подрежда на четвърто място с 6,75% искащи да я практикуват.

Значително е намалял ползата към вътрешните заболявания (3,86%), ендокринологията (1,93%) и образната диагностика (2,57%) - и при трите специалности спадът е с към 6 % спрямо предходните випуски. Спешната медицина продължава да е на последно място в класацията за мечтани специалности от младите лекари (0,64%). Най-висок е процентът на абитуриентите, които са дали отговор, че още не са решили какво ще изберат (16,90%).

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР