Общо 19 адвокати, сред които и новият председател на Столичната

...
Общо 19 адвокати, сред които и новият председател на Столичната
Коментари Харесай

Дефектите на новия закон за извънредното положение: Един по един и с идеи да се поправят

Общо 19 юристи, измежду които и новият ръководител на Столичната адвокатска гилдия (САК) юрист Стефан Марков, направиха обширен разбор на готвения Закон за ограниченията по време на изключителното състояние поради ковид в България.
На първо място прави усещане, че юристите напомнят на депутатите ни, че в действителност в България има Закон за отбрана при бедствия (ЗЗБ) и Закон за здравето (ЗЗ) , в които е планувана опцията за зараза. Специално е маркирано, че в ЗЗБ за злополучие се смята " естествено събитие от биологичен генезис " и че поради това в глава 3, раздел III е разказано какво да вършат и какво могат да вършат държавните и общинските институции. Основният акцент там е, че координацията по единната избавителна система се реализира посредством оперативни центрове на пожарната. Има изложение и какви права имат жителите и фирмите при бедствено състояние – в глава 4, като там се урежда и активността на доброволци.
Юристите споделят и, че член 63 от Закона за здравето урежда механизма за налагане на изключителни ограничения при злополучие, в това число зараза, и – тъй като в него има тъкмо изброяване на противоепидемични ограничения (като възбрана да се върви в заведения, МОЛ-ове, прекъсване на детските градини и учебни заведения, командировките в чужбина и т.н.) и отвън тях няма да може да се вкарат други единствено от министъра, ще би трябвало смяна на закона, т.е. загуба на време. Какви са предлаганите ограничения в новия законопроект (чл. 2 (1), вижте ТУК!
Отделно, с новия законопроект въведените ограничения не могат да се апелират пред съда, показват юристите.
Затова юристите оферират преди второто четене на Закона за изключителното състояние в него да бъдат включени единствено ограничения, които не са уредени законово в ЗЗБ и Защитена зона! Конкретната редакция е да бъде написано, че Министерският съвет подхваща всички нужни ограничения за преодоляване на обстановката и че наложените ограничения подлежат на авансово осъществяване т.е. обжалването в съд не ги стопира !
Конкретни недостатъци
Адвокатите показват, че както е написан законопроектът за изключителното състояние,. Например – " комерсиална активност ", а не са търговци при всички случаи да речем упражняващи свободни специалности. Възниква заплаха поради превратно пояснение да бъдат спрени селскостопански компании т.е. произвеждащи храни.
Забраните на " групови " и " всеобщи прояви " нямат юридическа формулировка – нито в Закона за протекция на детето, нито в просветителния закон, а с новия законопроект се стопират " групови форми на активност и работа с деца ". Съответно, уредниците може да се измъкнат от глоба при нарушение на наредбата точно на законова база. Проблем е и какво значи " група " – какъв брой души?! И какво се случва, в случай че 5-6 деца се съберат на игрална площадка, това група ли е?
Юристите са, какъвто текст има в готвения законопроект. А прекъсването на " всевъзможни образования ", както се предлага, значи да бъдат спрени и, предизвестяват те. Спирането на командировките в страната, което е също част от готвените със законопроекта ограничения, пък може да спъне работа по преодоляване на епидемията – на какво съображение ще се трансферират хора на работа, изключително в случай че тя е нужна? При настоящия текст лекари от София няма да могат да бъдат командировани примерно в Габрово!
Адвокатите виждат и нарушаване на Конституцията в това, че със заповед на министър се лимитира правото на стачка, тъй като то е регламентирано в закон, а заповедта е по-нисък по степен нормативен акт.
Еврофинансиране и стопанска система
С предложенията в новия законопроект се дават пълномощия на ръководещите органи по европрограмите да разпределят евросредства по банален модел, по тяхна преценка и без конкурс, само че и да променят към този момент съществуващи контракти. Последното е нарушаване на регламенти на Европейския парламент и Европейския съвет, споделят юристите. И припомнят, че с цел да се дават европари без конкурс, би трябвало да има надлежна аргументация (Регламент 2018/1046) т.е. в нашия законопроект това би трябвало да бъде категорично конкретизирано също.
Юристите виждат и дискриминация да се оказва помощ единствено на хора на трудов контракт – какво става със самонаетите и свободните специалности, питат те. И показват какво споделя Европейската комисия тъкмо за изключителната обстановка с ковид – помощ за всички!
Адвокатите споделят и, че с предлагането да се промени член 120б от Кодекса на труда (КТ) – работодателят да разпорежда отдалечена работа без единодушие на служащия, в действителност става по този начин, че (чл. 107в, алинея 2 на КТ и член 107и, алинея 2),!
За край – мярката със прекъсване на работа поради интервенция на страната и плануваните компенсации за чиновници – половината брутна заплата, не важи за самонаети и свободни специалности т.е. за тях държавна помощ няма. Това следва да се промени, показват юристите, тъй като и Европейска комисия уточни тъкмо това – помощ за всички, настояват юристите.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 19 март "
" Трети смъртен случай от ковид в България (ВИДЕО) "
" Още по-крути ограничения на Балканите поради ковид, ето по какъв начин се развива епидемията по света "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР