Общо 170 хил. струва изпращането на първите БТР-и в Украйна,

...
Общо 170 хил. струва изпращането на първите БТР-и в Украйна,
Коментари Харесай

Тагарев: 170 хил. лв. струва пращането на първите БТР-и в Украйна

Общо 170 хиляди коства изпращането на първите БТР-и в Украйна, които към този момент са пристигнали. (Видеото е архивно.)

Това съобщи министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев на конференция в министерството, съобщи БГНЕС.



Тагарев показа процеса по изпращане на българските БТР-и на Украйна, като напомни, че на 20 ноември Министерски съвет утвърди споразуменията с Киев.

" Споразумението беше утвърдено на 22-ри ноември. Законът е обнародван на 2-ри януари ", сподели министърът.

Той акцентира, че на 24 януари 2024 година е издадена заповед за превозването на бойните машини, а пет дни по-късно, 29 януари, е почнала интервенцията по изпращане на машините, като първият ешелон от 30 вагона е тръгнал на 7 март.

240 военни са взели участие в интервенцията. Министър Тагарев награди за организирането на логистика и превозване на бронираната транспортна техника Бисер Минчев, зам.-министър на превоза, Атанас Запрянов, зам.-министър на защитата, Ивелина Дундакова, зам.-министър на вътрешните работи и военнослужещи.



Тагарев сподели още, че решението дали ще остане на сегашния си пост ще бъде взето от политическите сили. Той изрази вяра " който и да е министър на защитата " да получи парламентарна поддръжка.

Министърът увери, че радарите за изтребителите за F-16 ще дойдат в точния момент, като означи, че актуалните осъвременени български системи от руската ера също могат да бъдат употребявани.

МО продължава да работи и по подготовката на инфраструктурата на авиобаза " Граф Игнатиево ".

Запитан дали има опция за нова спомагателна военна помощ на Украйна, Тагарев разяснява, че има решения, които към момента са отворени.

Относно придобиването на американските бойни машини " Страйкър ", министърът има уверението на управлението на завода ТЕРЕМ, че всички нужни дейности по подготовка на инфраструктурата ще бъдат приключени в период.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР