Общо 17 екопроекта ще бъдат реализирани в област Враца със

...
Общо 17 екопроекта ще бъдат реализирани в област Враца със
Коментари Харесай

17 проекта от Врачанско ще получат финансиране от ПУДООС

Общо 17 екопроекта ще бъдат осъществени в област Враца със средства от националната акция „ Чиста околна среда 2023 “. Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) разгласи утвърдените планове от тазгодишния конкурс на тематика „ Обичам природата и аз вземам участие “. Проектите са създадени от общини, кметства, учебни заведения, детски градини и обединени детски комплекси.
В постъпилите общо 760 оферти от общини и кметства, със средства до 15 000 лева ще бъдат финансирани 134 оферти от страната, се показва в протокола на ПУДООС. От област Враца комисията е класирала шест плана. Четири от тях са за създаване на зони за отдих в селата Борован, Малорад, Попица и в Бъркачево, а в с. Хайредин ще бъде възобновена детска площадка. Кметството в мездренското село Царевец също е спечелило план. Той планува създаване на екопътека до м. „ Говедарника “, където се намира най-известната културно-историческа забележителност в землището на селото - неповторимите скални надписи и рисунки (графити), датиращи от XVI-XIX в., оповестиха от Община Мездра.
Училища, детски градини и обединени детски комплекси в страната са подали 879 планове. От тях финансиране до 7500 лева ще получат 205 оферти.
Във врачанско са класирани пет учебни заведения - в  Мездра, Роман, с. Софрониево, с. Габаре, с. Добролево. Проектите им са за създаване на класни стаи навън или за облагородяване на учебни дворове. Такава е насочеността и на класираните шест оферти от детски градини от региона. Те се намират в Бяла Слатина, Враца и селата Краводер, Бутан, Манастирище, а плановете им са най-вече за основаване на приятна и екологосъобразна среда в дворовете на детските заведения. Проектът на ДГ „ Знаме на мира “ Враца планува  създаване на биоградинка за засаждане на билки, цветя и сезонни зеленчуци, а този на ДГ „ Слънце “, филиал Бистрец се споделя „ Обичай природата – избягвай екраните “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР