Общо 1509 училища са одобрени и ще работят по проект

...
Общо 1509 училища са одобрени и ще работят по проект
Коментари Харесай

Общо 1509 училища са одобрени и ще работят по проекта Успех за теб

Общо 1509 учебни заведения са утвърдени и ще работят по план „ Успех за теб “ през идващите четири години за поощряване и разрастване на капацитета за личностно развиване на учениците и за трайното им приобщаване и възстановяване на просветителните им резултати, оповестяват от МОН.

Училищата, които ще извършват действия, ориентирани към обща и спомагателна поддръжка за личностно развиване на възпитаници от уязвими групи са 1431, а учебните заведения, които ще се насочат към спомагателна поддръжка на възпитаници с изявени способности са а 188.

В рамките на плана ще бъдат провеждани разнообразни форми за интензивна работа с родители на възпитаници от уязвими групи за повишение на гражданските и обществените им пълномощия във връзка с развиването и възпитанието на децата им. Също по този начин взаимни действия и начинания с родители ще допринесат за образуването на позитивни настройки по отношение на просветителния развой.

Акцент при дейностите, свързани с спомагателна поддръжка за личностно развиване на възпитаници със специфични просветителни потребности (СОП), в риск, с хронични болести и изявени способности за трайно приобщаване в учебното обучение, се слага върху насърчаването и разгръщането на капацитета на учениците от начален и прогимназиален стадий.

Друг акцент е потреблението на различни модели за подкрепяне на подготовката на учениците за присъединяване в пленери, в национални и интернационалните състезания, олимпиади и надпревари. Има опция да се обезпечи съоръжение за профилирани кабинети, на профилирани дидактически материали, методики, специфични образователни стратегии за спомагателна поддръжка.

Допълнителните образования за обща поддръжка за достъп и трайно приобщаване в учебното обучение са планувани за възпитаници от I до XII клас, за които има риск да изоставен просветителната система, срещат систематични компликации и са с пропуски по даден предмет или по няколко образователни предмета.

Провеждането на занимания по ползи, сред учебни действия и кариерно насочване и консултиране за обща поддръжка в учебното обучение също е активност, от която ще се възползват класираните учебни заведения. Целта на заниманията по ползи е да се подтиква развиването на личностните качества, обществените и креативен умения и изяви на качествата на учениците в региона на науките, технологиите, изкуствата, спорта, световното, гражданското, здравното и интеркултурното обучение, образованието за стабилно развиване.

Между учебните действия, които ще се организират с възпитаници от две или повече учебни заведения под формата на надпревари, състезания, диспути и други форми, ще дадат изява на учениците, ще покачат мотивацията им, а също ще обезпечат шерване и разпространение на положителни педагогичен практики.

Кариерното насочване и консултиране е ориентирано към възпитаници от уязвими групи от прогимназиалния стадий на образованието (V-VII кл.), като задачата е те да бъдат стимулирани да продължат образованието си и сполучливо да се осъществят на пазара на труда. Акцент се слага и на квалификацията на педагогическите експерти, в това число и за назначени скоро в системата учители, както и образования на непедагогическия личен състав, измежду които просветителни посредници и обществени служащи, за подкрепяне на образованието в сходство с утвърдени стратегии за професионалното и кариерното им развиване. Образователните посредници, които са назначени в класираните учебни заведения до 30 юни 2023 година в това число, ще продължат работата си, като по плана са обезпечени средства за хонорари.

Всички класирани учебни заведения ще бъдат известени от началниците на районните ръководства на образованието в страната.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР