Общо 13 души са задържани след снощния протест пред бившия

...
Общо 13 души са задържани след снощния протест пред бившия
Коментари Харесай

СДВР: След снощните протести - един с обвинение за хулиганство, 13 са арестувани

Общо 13 души са арестувани след снощния митинг пред някогашния Партиен дом, откакто към постройката и полицията полетяха павета, бомбички, бои, разгласи шефът на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Георги Хаджиев.

Снощи са арестувани 6-има, а тази заран, откакто проверяващите изгледали стотици записи от митинга, са задържани още седем души.

От Районната прокуратура оповестиха, че има повдигнато едно обвиняване, на един от арестуваните, за хулигански дейности с необикновен цинизъм. Той е в ареста за 76 часа.

Лицето, което е привлечено като обвинен, има престъпна демонстрация за осъществена лека телесна щета по хулигански подбуди.

" Има доста записи, прави се огромен размер от работа. Разпитани са голям брой очевидци, служители на реда, които са задържали лицата. Съвсем скоро време ще бъдат привлечени още няколко, в качеството им на обвинени ", разясни Хаджиев.

По думите му, част от арестуваните имат регистрации в Министерство на вътрешните работи за разпространяване на опиати и хулиганства.

" За нас не са най-важни самопризнанията, откакто има доказателства за тях и записи. Тук ясно си проличава подготовката на едно лице, което подава стъклени бутилки и под команда се хвърлят към спокойно протестиращите и полицията. Има данни кой ги е провел и под чие управление са били ", разяснява зам.-директорът на Столична дирекция на вътрешните работи Антон Златанов.

" Има разнообразни водачи на разнообразни групи измежду протестиращите, сред тях има разногласия. Трудно е да се организира среща диалози с тези уредници. Ако има организация ще се знае кой и какво прави ", уточни той.

Няма данни от самите протестиращи да има потърпевши, а от ранените служители на реда всички са в положително положение.

" Полицаите имат самоконтрол, само че не знаем какъв брой време още ще устоят. На инструктажите категорично им се споделя да не употребяват физическа мощ, въпреки че по закон това е възможно. И те има фамилии, дърпат ги, замерят ги с бомбички, заливат ги с багра, с ацетон. Ние сме в услуга на обществото, не да ставаме обект на набези ", настоя Златанов.

" Правото на митинг е изконно човешко право, което е обезпечено в закона. Хората имат право да бъдат на друго мнение, само че работата на Министерство на вътрешните работи е да опази мира, живота и здравето на жителите ", уточни старши комисар Хаджиев.

Той прикани неколкократно младежите, които през вчерашния ден хвърляха самодейни взривни субстанции, да се замислят дали някой техен непосредствен или майка с дете не може да пострада.

" Полицията не е наказателен орган и през вчерашния ден не са употребявани никакви помощни средства. Не мога да си обясня по какъв начин е допустимо 7-8 българи да агресират по този начин мощно и да налитат на пердах на еднообразен. Призовавам хората да излязат и да стачкуват спокойно. Българската полиция е там, с цел да бъде поръчител за публичния ред. Няма да позволим избрани хора и групи да опорочат мирния развой ", заключи шефът на Столична дирекция на вътрешните работи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР