Общо 124 пожара в горски територии са възникнали в страната

...
Общо 124 пожара в горски територии са възникнали в страната
Коментари Харесай

В 17 области в страната е обявен пожароопасен сезон

Общо 124 пожара в горски територии са зародили в страната от началото на годината до 12 април 2020 година Засегнати са повече от 5000 дка горски площи, което е четири пъти по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година. От върхов пожар досега са унищожени единствено 30 дка насаждения. Това оповестиха от Изпълнителната организация по горите.

В 17 области на територията на страната към този момент е разгласен пожароопасен сезон в горите.

Предприетите ограничения са по отношение на обезпечаването на пожарна сигурност, предотвратяването и гасенето на пожари в горски територии. Според наредбите на Закона за горите, оповестяването става по предложение на шефа на съответната районна дирекция по горите и със заповед на регионалния шеф, който дефинира времетраенето.

За обособените области интервалът е друг, заради спецификата на съответния регион, само че се обгръщат месеците март-ноември, добавя Българска телеграфна агенция.

В заповедите са планувани забранителни и организационни ограничения, както и действия, които да предотвратят възникването на пожари. Собствениците на горски територии би трябвало да поддържат непрекъсната зоркост и подготвеност, за недопускане на пожари, да възнамеряват и извършват ограничения за отбрана на горските територии в страната.

По време на пожароопасния сезон се не разрешава паленето на открит огън и осъществяването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Посетителите и работещите в горите и в съседство с тях е наложително да съблюдават разпоредбите за пожарна сигурност. Паленето на огън и изхвърлянето на горими боклуци би трябвало да става единствено на избраните за задачата места.

Държавните горски и ловни стопанства, районните дирекции по горите, както и кметовете по места, е належащо да провеждат наряди и денонощна телефонна връзка със структурите на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Министерство на вътрешните работи, при пораждане на горски пожари.

Необходимо е също реализиране на непоколебим надзор в земеделските територии по повод спазването на възбраната за изгарянето на стърнищата и други растителни останки в земеделските земи.

Лице, забелязало пожар в горските територии, неотложно би трябвало да предприеме дейности за известяван на центровете за приемане на незабавни повиквания към единния европейски номер 112, припомнят от ИАГ. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР