Общо 120 нови автобуса и 63 нови трамвая ще бъдат

...
Общо 120 нови автобуса и 63 нови трамвая ще бъдат
Коментари Харесай

До 2028 г. обновява автопарка с до 120 нови автобуса и 63 нови трамвая

Общо 120 нови рейса и 63 нови трамвая ще бъдат доставени за градския превоз на София до 2028 година, оповестиха на конференция в Столичната община през днешния ден зам.-кметът по превоз и финанси Дончо Барбалов и зам.-председателят на комисията по превоз към Столичния общински съвет Зафир Зарков.

В интервала 2019 – 2023 година Столичната община е разкрила девет нови линии на градския превоз, изменени са 25 маршрута на придвижване, направени са 300 оптимизации на разписанията, 100% от трамвайните линии са ускорени, регистрираха от общината. Те осведомиха още, че 50 % от линиите са синхронизирани, 40 % по-добро е осъществяването на разписанията на градския превоз.

" Столичен автотранспорт “ ЕАД разполага с общо 661 рейса, от които 264 съчленени и 397 единични, в това число и 72 електрически рейса, заяви Зарков. Средната възраст на 12-метровите (единични) рейсове е 8,8 години, а междинната възраст на 18-метровите (съчленени) рейсове е 11,3 години, добави общинският консултант.

Той напомни, че в последните 8 години една трета от трамваите са сменени с нови, при тролейбусите и електробусите всички транспортни средства са климатизирани и нископодови.

Общо 63 нови, нископодови, климатизирани трамвая следва да бъдат доставени в София на разнообразни стадии до 2029 година, осведоми Зафир Зарков. До 2026 година следва да дойдат 50 електрически, 12-метрови, нови рейса. Общо 40 рейса, 18-метрови, се чакат до 2029 година.

Зафир Зарков обърна внимание на казуса с дефицита на водачите в градския превоз, главно в автотранспорта, защото те отпътуват да работят в Европа за два пъти по-високо заплащане. Той напомни, че през последните пет години над 60% са се нараснали заплатите в автотранспорта, като водачите получават „ чисто “ на месец към 2000 лв.. Въпреки това обаче водачи липсват и се обмисля наемане на водачи от чужбина, да вземем за пример от Казахстан, сподели още Зарков.

Заместник-кметът Дончо Барбалов на конференцията през днешния ден показа икономическата рамка на столичния градски превоз, който директно е обвързван с бюджета на града, защото огромна част от средствата за него се обезпечават от бюджета, който за тази година е 174 млн. лева Барбалов съобщи, че икономическата рамка е уравновесена, т.е. има еднообразно осъществяване на приходите и на разноските. Планираният пробег за тази година е 63,8 милиона километра, което е с към 780 хиляди километра повече по отношение на предходната година.

Средствата за финансиране на градския превоз идват от продажбите на Центъра за градска подвижност на транспортни документи, от приходите на общинските транспортни оператори, има обезщетения от Столичната община, отпускат се средства от държавния бюджет. По данни на Центъра за градска подвижност предстоящите доходи за тази година са 3 млн. лева, осведоми още Дончо Барбалов


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР