Общо 12 души остават в неизвестност след пожара на ферибот

...
Общо 12 души остават в неизвестност след пожара на ферибот
Коментари Харесай

Най-малко 7 българи са в неизвестност след пожар на ферибот в Гърция

Общо 12 души остават в неопределеност след пожара на ферибот в Йонийско море, от които 7 са с доказано българско поданство. Има подозрения за още двама, чиято идентичност досега не е изяснена. Това заяви на конференция в събота заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

В петък избухна пожар на борда на италианския ферибот „ Юрофери Олимпия “ към 4 часа след отплаването му от пристанището в Игуменица с дестинация Италия. На борда е имало общо 127 български жители.

Те са евакуирани и са настанени в хотели на остров Корфу, сподели още зам.-министър Петрова.
 Пожарът на борда на ферибота можеше да бъде забелязан от острон Корфу в Гърция.
По думите й по инструкции на премиера от през вчерашния ден е проведен и спешен щаб, а задграничните представителства на България в Гърция имат непрестанен контакт с локалните управляващи.

Консулът на страната в Солун в петък е посетил евакуираните българи. На всички са обезпечени храна и питиета. Сред евакуираните има и деца.

„ Всички са добре “, сподели още Петрова.
 Зам.-министърът по външните работа Велислава Петрова даде брифинг за обстановката с ферибота на 19 февруари 2022 година
Заместник-министърът добави още, че двама българи са в болница. Единият е интубиран, а другият е в устойчиво положение. Очаква се българските жители да бъдат превозени до Игуменица, където ще имат опция да продължат своето пътешестване до Италия или да се завърнат в България. Част от тях са без документи, тъй като са изгорели на борда, уточни още Велислава Петрова.

Италианският ферибот „ Юрофери Олимпия “ е отплавал в 1:30 ч. петък от пристанището в Игуменица с дестинация Италия, а сигналът за пожар е подаден в 4:18 ч. Обявена е евакуация на пасажерите, която е почнала в 5:14 ч. Според формалните данни са избавени 278 души от общо 290, пътували с ферибота. След 10-часова интервенция бяха избавени и двама пасажери, блокирани в гараж на горящия ферибот, единият от които е българин.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР