Общо 1134-има ученици в 32 професионални гимназии в 19 града

...
Общо 1134-има ученици в 32 професионални гимназии в 19 града
Коментари Харесай

1134 ученици в 32 професионални гимназии се обучават по системата „учене чрез работа“

Общо 1134-има възпитаници в 32 професионални гимназии в 19 града в цялата страна се образоват по системата " учене посредством работа " в границите на плана ДОМИНО ( " Дуално обучение за модерните условия и потребности на обществото " ), съфинансиран от швейцарското държавно управление. Това оповестиха от плана.
 
През образователната 2018/2019 година в дуалната система се включват и над 170 български и задгранични компании, които залагат на бъдещите си фрагменти, като дават на учениците процедура, наставници и работа със възнаграждение, както и работно място след завършването им. Министерството на образованието и науката също поема задължения, като следва да изплаща стипендиите на учениците от дуалните паралелки, което до момента се е осъществявало по плана.

 
През 2015 година планът стартира в две гимназии в София и Казанлък със единствено две специалности.
 
Сега специалностите са 11 и са влиятелни и търсени от бизнеса - машинни техници за машини с цифрово-програмно ръководство и за заваряване, техник-технолог в производството на мляко и млечни артикули, електротехник, газов механик, готвач, техници по транспортна техника и електронна техника, техник-технолог в дървообработването, топлотехник и ресторантьор.

 
Сега дуално обучение по швейцарски модел има в цялата страна - в София, Плевен, Русе, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Казанлък, Стара Загора, Пловдив, Перник, Кюстендил, Севлиево, Златица, Варна, Сандански, Троян, Радомир и в Панагюрище.-->
 
Макар изпълняван с швейцарско финансиране, компаниите в плана са главно български - над 80 %. Включват се и огромни предприятия, само че най-вече са междинните и дребните компании от машиностроенето /24 процента/, електротехниката и енергетиката /15 процента/, промишлената електроника /15 процента/, транспортната техника /13 процента/, мебелното произвеждане /16 процента/, питателните технологии и туризма /17 на сто/, и от минната индустрия /2 на сто/.

 
Близо 90 % от 93-ата възпитаници от първите два випуска на ДОМИНО, които са приключили образованието си, към този момент работят на цялостен трудов контракт във компаниите, в които са натрупали опит.
 
От въвеждането й до момента по дуалната система в България се образоват близо 2900 възпитаници в 110 паралелки.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР