Общо 101 паметника са включени в Областния регистър на военните

...
Общо 101 паметника са включени в Областния регистър на военните
Коментари Харесай

Включиха 101 паметника в Областния регистър на военните паметници в Сливенско

Общо 101 паметника са включени в Областния указател на военните монументи в Сливенско. На територията на Община Сливен те са 49, 23 – на територията на Община Нова Загора, 18 – на Община Котел и 11 – в Община Твърдица. Това стана ясно от провелото се през вчерашния ден съвещание на Областна комисия „ Военни монументи ”, управлявано от регионалния шеф инж. Маринчо Христов.

Върху тези монументи са изписани имената на 3 249 офицери, подофицери и бойци починали по бойните полета в Руско-турската война, Сръбско –българската война, войните за национално обединяване и Втората международна война.

Съгласно дневния ред, регионалният шеф изиска отчет от представителите на четирите общини от област Сливен по отношение на положението на военните монументи, както и за осъществени поддръжки и възстановителни действия през миналата година.

Съгласно Закона за военните монументи, Областна администрация Сливен поддържа регионален указател и картотека за тях, направени според издадена заповед на министъра на защитата от 26.09.2022 година

От показаната информация стана ясно, че през 2022г. само Община Сливен е декларирала потребността от финансови средства за поддържане, възобновяване и създаване на тези монументи, като утвърдената сума от Министерски съвет е била 8100 лева, с които са осъществени реституция и замяна на плочи в селата Бинкос, Гергевец, Младово, Панаретовци и Струпец.

Във връзка с идното честване на 110 години от Балканските войни през тази година, Сливенска община е декларирала средства за възобновяване и на паметните плочи в селата Глушник, Жельо Войвода, Ковачите и Чокоба на обща стойност 5072 лева

По време на полемиката бяха разисквани още ремонтните действия по паметника на 6-ти артилерийски полк, както и идното честване на 100 годишнината от неговото изграждане. Бяха разисквани проблемите и с вандалски прояви, измежду които кражбата на веригите към паметника „ Орлето “, трансформирал се в един от знаците на града.

От Община Сливен регистрираха обстоятелството, че с изключение на средствата, които са нужни за възобновяване на откраднати или счупени детайли, все по-трудно се намират специалисти-реставратори, които да поправят вредите нанесени от недобросъвестни жители.

На днешното съвещание на Областната комисия участва и госпожа Кристина Алексова- представител на Министерството на защитата, която оповести, че Националният указател на военните монументи от предходната година е цифровизиран под формата на уебсайт, който съставлява интерактивна карта на България разграничена по области. Това дава опция на всеки жител, който демонстрира интерес, да се запознае с военните монументи в цялата страна и с един клик да откри местонахождението им, както и да направи виртуална „ разходка “ към тях.

По думите на госпожа Алексова, уеб сайтът съставлява самобитна визитна картичка за всяка община на територията на страната, стига тя да поддържа правилно регистъра и да актуализира анкетните карти заложени в него, с цел да може при отварянето на съответна област да няма така наречен „ бели петна “,т.е., да липсва информация за съответни военни монументи на нейна територия. Тя похвали Сливенска област и по-специално Община Сливен като отличници в това отношение и показа, че страната отделя годишно средства за ремонт и поддръжка на тези културно-исторически уреди като упованията са от тази година сумите да бъдат повишени.

В умозаключение регионалният шеф инж. Маринчо Христов акцентира, че опазването и съхраняването на военните монументи е от изключителна значимост, тъй като те са знак на благодарност към всички воини, отдали живота си за България. Той прикани общините да се възползват от финансирането, което Министерството на защитата обезпечава, с цел да може всички монументи да бъдат обследвани, реставрирани и при потребност да се усъвършенства инфраструктурата към тях, с цел да бъдат празнувани при съответните мотиви.

В съвещанието на комисията взеха присъединяване представители на четирите общини, на Военно формирование 22220, както и представител на Областна организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР