Общо 1009 членове на двете камари на парламента - Камарата

...
Общо 1009 членове на двете камари на парламента - Камарата
Коментари Харесай

Започва надпреварата за президент на Италия

Общо 1009 членове на двете камари на Народното събрание - Камарата на представителите и Сената , както и представители на районите и самостоятелните провинции, ще гласоподават през днешния ден от 15:00 часа локално време.

Настоящият министър-председател Марио Драги от дълго време е любимец за висшия пост в страната. Тъй като не може да заема и двете позиции, имаше седмици на договаряния в Рим по какъв начин да се действа с неговото държавно управление, което съставлява съвсем всички съществени партии в Народното събрание.

Бившият министър председател Силвио Берлускони разгласи в събота, че се отдръпва от конкуренцията.

Нито десните партии, нито левият набор се договориха за общ претендент до през вчерашния ден. Според това възможностите да се вземе решение в първия ден от гласуването не са огромни.

Макар и значително церемониална роля, президентът разполага със забележителна власт по време на политически рецесии - от разпускането на Народното събрание до избора на нови министър-председатели и отказването на мандати на нежни обединения.

Италия се нуждае от стабилизираща фигура повече от всеки път: разнородните партии, които споделят властта в държавното управление на Драги, към този момент са в режим на битка преди изборите следващата година, а хаосът може да изложи на риск скъпите европейски средства за възобновяване.

" Това са основни и доста комплицирани избори, тъй като политическите партии са слаби, те са в изцяло фрагментирано положение ", съобщи пред Агенция Франс Прес Джовани Орсина, началник на Училището за ръководство " Луис " в Рим.

Водещият вестник " Кориере каузи Сера " предизвести в четвъртък, че вотът може да " удари държавното управление като земетресение ", защото Италия се бори с нова вълна от коронавирусни инфекции, които рискуват да нарушат възобновяване от рецесията, провокирана от блокирането през 2020 година

Малко над 1000 сенатори, депутати и районни представители ще стартират да гласоподават в понеделник, а претендентите би трябвало да получат две трети от гласовете в първите три тура или безусловно болшинство по-късно. Поради условията за обществена отдалеченост, всеки тур ще отнеме един ден и, както е обичайно, няма публични претенденти.

Бившият президент на Европейската централна банка, 74-годишният Драги, е намеквал, че демонстрира интерес, само че разполагането му в римския замък " Киринале " - бивш дом на папите - би означавало да остави поста си свободен в внимателен миг. Привлечен от отиващия си президент Серджо Матарела през февруари 2021 година, Драги оглави удивително единно държавно управление - включващо съвсем всички политически партии в Италия - и подтиква растежа след пандемията. Той също по този начин управлява основни промени, поискани в подмяна на средства от схемата на Европейски Съюз за възобновяване след пандемията, от която Рим е главният бенефициент, в размер на съвсем 200 милиарда евро.

Международните вложители се притесняват, че в случай че Драги се отдръпна от поста си на министър-председател, задлъжнялата Италия ще изостане в осъществяването на строгия график за промени.

Но множеството италиански специалисти настояват, че Драги би бил в по-добра позиция като президент, с цел да обезпечи политическа непоклатимост и положителни връзки с Брюксел - изключително в случай че крайната десница завоюва идващите парламентарни избори. Освен това надалеч не е несъмнено, че той ще може да продължи да организира промени, в случай че остане на поста си - и рискува да загуби поста си на вота следващата година.

" Това е предизборна година. Дори и Драги да остане министър-председател, истината е, че той мъчно ще управлява политическата обстановка и нищо няма да бъде направено след лятната почивка ", споделя Орсина.

Възможно е да бъде подписано съглашение, съгласно което най-възрастният министър на Италия, 71-годишният Ренато Брунета, да поеме поста министър-председател, а водачите на главните италиански партии да заемат висшите постове в кабинета до изборите. Ако Драги остане министър-председател, в листата с претенденти за държавен глава има доста други имена, измежду които еврокомисарят и някогашен министър председател Паоло Джентилони, някогашният министър председател социалист Джулиано Амато и министърът на правораздаването Марта Картабия, която при триумф ще бъде първата жена президент.

Ето и пет значими и любопитни детайла към президентските избори в Италия, на които обръща внимание Агенция Франс Прес.

Тайни бюлетини

Президентът се избира за седемгодишен мандат от изборна гилдия, която тази година включва 1008 души. Тя се състои от членовете на двете камари на Народното събрание - 630 депутати и 320 сенатори (обикновено 321, само че едно място е празно) - плюс 58 делегати на италианските райони.
В първите три кръга на гласуването спечелилият би трябвало да получи болшинство от най-малко две трети (672 гласа). От четвъртия тур е задоволително безусловно болшинство (505).
Бюлетините се подават скрито и персонално в залата за диспути на долната камара на депутатите. Гласоподавателите би трябвало да покажат и доказателство за имунизация против COVID-19, скорошно заразяване или негативен тест.

Президентски пълномощия

Президентът е държавен глава и съблюдава конституцията на Италия, която става република с референдум след Втората международна война. Ключовите му функционалности включват назначението на министър-председателя и, по съвет на последния, на министрите от държавното управление. Президентът има пълномощието да разпуска Народното събрание след съвещания с ръководителите на Народното събрание и да изисква от него да преразгледа законодателството. Арбитрирането по този метод става извънредно значимо по време на политическа рецесия - точно отиващият си президент Серджо Матарела докара Драги като министър председател през февруари 2021 година Президентът също по този начин назначава една трета от членовете на Конституционния съд и има право да помилва.

Кандидатите

Съгласно конституцията всеки, който има италианско поданство и е навършил 50 години, може да се кандидатира, като няма формален лист с претенденти.
Драги - икономист без политически пристрастия - наподобява загатна за своята подготвеност през декември, наричайки се " дядо в работа на институциите ".
Други евентуални претенденти са някогашните министър председатели Джулиано Амато , 83 година, Паоло Джентилони , 67-годишният комисар на Европейски Съюз по въпросите на стопанската система, и някогашният ръководител на Камарата на депутатите Пиер Фердинандо Казини , 66 година
Мнозина се надяват на първата жена президент на Италия. Настоящият и някогашният министри на правораздаването, надлежно Марта Картабия , 58 година, и Паола Северино, 73 година, са спрягани за този пост, както и ръководителят на Сената Елизабета Казелати , 66 година

Някои изненади

Тайният темперамент на гласуването докара до някои изненади при избирането на 12 президенти от 1948 година насам - единствено един от тях, Джорджо Наполитано (2006-2015 г.), беше определен за втори мандат.
Тази роля обичайно не се пада на партиен водач, а на човек, който се преглежда като изравен над политическата сцена. Въпреки това любимецът, който взе участие в конкуренцията, постоянно излиза с празни ръце.
През 2013 година някогашният министър председател Романо Проди беше номиниран от лявоцентристката Демократическа партия, само че беше предаден от някои от своите поддръжници и Наполитано завоюва.

Бивш папски замък

Официалната резиденция на президента е дворецът „ Киринале “, който в миналото е бил дом на папите и кралете на Италия. Разположена на едноименния рид, обширната постройка с повърхност от 110 500 кв. м е един от най-големите президентски дворци, надминат само от този в Турция. Строителството стартира през 1573 година за лятна резиденция на папите. Тя се трансформира в тяхна база като всемирски владетели, за разлика от Ватикана, който е седалище на духовната им власт. Там са обитавали към 30 папи - от Григорий XIII до Пий IX.
По време на френското господство Наполеон подрежда ремонт, с цел да го трансформира в своя римска резиденция, само че в никакъв случай не стъпва там.
Италианските кралски особи живеят в нея от 1870 година до оповестяването на републиката през 1946 година, когато тя става резиденция на президента.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР