Общо 10 хил. лв. е наградният фонд, осигурен изцяло от

...
Общо 10 хил. лв. е наградният фонд, осигурен изцяло от
Коментари Харесай

Умна къща и болид за състезание представиха млади изобретатели

Общо 10 хиляди лева е наградният фонд, обезпечен напълно от спонсори
 16-2  16-3  16-4
Близо 300 млади изобретатели от три страни се включиха във второто издание на ревюто за младежко техническо творчество в Горна Оряховица. В проявата участваха 58 тима от България, Украйна и Румъния. Те показаха свои неповторими изобретения. Мащабният механически панаир бе открит в четвъртък в железничарския град и продължава три дни. Областите, в които участниците се конкурираха, са мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, програмен продукт и машини.

Сред най-атрактивните произведения са мъдро огледало, електрически автомобил болид, който ще се състезава в екомаратон, уреди за термоелектричество и голям брой роботи. За първи път в страната бе презентиран и енергиен център, който може да трансформира механичната сила в електрическа.

Горна Оряховица държи състезание по максимален брой изобретения, откакто се показа с пет тима, както и с самостоятелни участници. Екипи от Професионалната гимназия по електроника и електротехника „ Ломоносов “, два тима от Професионалната техническа гимназия „ Васил Левски “, групата за нововъведения на „ Механика Инженеринг Р.Г. “ и „ Бултраф “ демонстрираха мащабите на техническата мисъл в железничарския град. Велико Търново пък бе отсрамен от от екип на гимназията по електроника „ А. С. Попов “ и от възпитаниците на инж. Невен Боянов. Ученици от учебното заведение в остарялата столица са създали таймер с микроконтролер за записване на стратегии и тестване на електронни системи.

Вниманието на посетителите на ревюто привличаше болид, който е разработка на 15 студенти от Техническия университет в София. Младежите почнали работата си върху него през септември 2016 година, а през юли тази година бързата машина била подготвена и даже взела участие в съревнование в Италия.

„ Болидът е с елементи и системи, които са наша разработка, измежду които е и кормилната уредба. Има система за автоматизирано подаване на газ и промяна на предавките. Снабден е със стрес мембър на задвижване за издръжливост. Нашият болид е единственият в света с пневматични пружини ”, обясниха изобретателите на бързата машина.

Те прецизираха, че не престават да работят върху неповторимия болид, като ще го доусъвършенстват и ще внедрят още стратегии.

За форума дойде и тим от Украйна, който сподели радиоуправляем модел на пожарен катер. Изобретението е дело на две момчета на 14 и 16 години.

„ Въпросният катер е бил създаден през 1981 година в Германия и е предопределен за избавителни интервенции в Балтийско море. Нашата разработка е модернизиран модел, който е изработен от екологични материали ”, разкриха младежите от Украйна.

30-годишният Момчил Дамянов от Горна Оряховица пък сподели разнообразни аудиосистеми и DVD-формати. „ Изделията са в областта на ламповата техника, като сплотяват старите със актуалните технологии ”, посочи Дамянов.

Той показа лампови усилватели на международно равнище, които се ръководят посредством сигнали от мобилни телефони и други източници.

Интерес провокираха и другите роботи, които са плод на твърдоглав труд и мисъл на възпитаници от Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в град Правец взаимно с Българска академия на науките. Сред тях бе изложен мобилен робот с безжично ръководство и сонар. Изобретателите обясниха, че той може да откри приложение за военни цели, както и в автомобилостроенето. На щанда на гимназистите можеха да се видят още робот с ръководство от мобилен телефон, както и роботизирана ръка, която може да се ръководи от всяка точка на света по интернет посредством специфична ръкавица.

„ Ръката робот повтаря дейностите на човешката ръка в ръкавицата ”, обясниха основателите на устройството.
Показан бе модел на скоростомер, а също и термосензор за мониторинг на температурата в компютърна система.

„ По тези планове работиха десетина възпитаници от 9 до 12 клас ”, изясни техният началник Венцислав Начев.
Петима възпитаници на 17 години от Неврокопската професионална гимназия пък обраха овациите с модел на електрически овчар. Те основали изобретението, което да пази животните без пострадване, единствено за един месец.

Фурор провокира и макетът на „ интелигентна къща ” на Клуб „ Роботи ” от град Бяла. Нейни основатели са 17-годишните Симеон Балтаджиев и Йордан Ганев.

„ Този дом е екипиран със датчици, които основават разнообразни улеснения за жителите. Регулират температурата, влажността, светлината. Внедрено е устройство за автоматизирано включване на лампите, климатик, вентилатор. Гаражната врата се задвижва от инфраред дистанционно управление ”, акцентират сръчните изобретатели.

Общо 10 000 лева е наградният фонд, обезпечен напълно от спонсори. Наградите ще станат ясни през днешния ден (петък), когато в Горна Оряховица ще дойде зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР