Общността adidas Runners е международно движение на бегачи, ангажирани с

...
Общността adidas Runners е международно движение на бегачи, ангажирани с
Коментари Харесай

Adidas Runners - семейството на бягащите хора

Общността adidas Runners е интернационално придвижване на бегачи, ангажирани с личностното израстване, другарство и силата на спорта. Независимо дали имате опит в бягането, или пък имате няколко маратона зад тила си, планът предлага експертна оценка на спортния ви прогрес от квалифицирани треньори и тим, който ще се трансформира във ваше семейство. За самодейността споделя Калин Стоянов – капитан на българския тим, професионален кинезитерапевт и рънинг инфлуенсър. Редовно взе участие в планински бягания, ултрамаратони и триатлони.
- Разкажи ни малко повече за adidas Runners?- Това е световната общественост, която наброява повече от 9000 членове. Програмата стартира в Берлин, а през днешния ден към този момент свързва състезатели по целия свят, съществува допълнително от 50 града на всички континенти. Представлява групови тренировки – по този метод хората имат закрепени дати за обединени спортни действия, оказва помощ им да се стимулират взаимно, да реализират нови цели и в това време да се забавляват дружно. А всяка обособена общественост си има капитани, които водят тренировките и наблюдават процеса при всеки от тима.
- А по какъв начин се реализира връзката сред участниците? - Всяка общественост има своя лична група във фейсбук. Там се оповестяват актуализации за идни събития. Всеки може да се свърже с капитаните или да разгласява въпроси. Цялата връзка се реализира в границите на съответни фейсбук групи на adidas Runners – по този начин е по целия свят. 
- Могат ли хора без опит в спорта да станат част от общността? И по какъв начин бихте стимулирали подобен човек да направи първата крачка?- Ние сме отворени към всички – без значение експерти или начинаещи. В групата има хора, които бягат километър за осем минути, и такива, които вземат участие на републикански шампионати. Най-важното е човек да има предпочитание. Adidas Runners е изцяло безвъзмездна и отворена за всеки, който желае да сътвори нови контакти и да се погрижи за здравето си. А по отношение на мотивацията ще ви дам един образец: няма по какъв начин родител, който по през целия ден седи на дивана, да възпита у детето си спортната просвета. За мен най-големият мотиватор е персоналният образец.
- Защо тъкмо бягането е главният спорт, а не някой различен? - Една от аргументите е, че бегачите опознават града си по нов метод с помощта на разнообразните направления – паркоместа, празни заводи и най-известните забележителности. Това е спорт за устойчивост и като подобен изисква доста време. Имало е надпревари, за които съм се готвил по 6 часа на ден, т.е. човек би трябвало да се научи да разполага с времето си вярно. Но с изключение на тичане в програмата са включени здравословно хранене, фитнес, йога. Планираме семинари, с цел да мотивираме изцяло хората – по какъв начин да упражняват вярно, да се грижат за тялото си, да мислят позитивно. Вдъхновени от духа на спорта, имаме вяра, че ние можем да оформим нашето бъдеще, започвайки от днешния ден. 
- Всеки ден ли се организират тренировките? - Да, съвсем всеки ден от седмицата. На тези в залата участват към 15 индивида, а навън – към 40. Предварително се афишира графикът във фейсбук и в специфичното мобилно приложение Runtastic, по този начин се получава един състезателен дневник и работи на правилото level up – всяка тренировката с тичане се регистрира и подвига равнището, както в компютърните игри. Нивата са бронз, сребро и злато, а всяко се употребява с разнообразни привилегии. Стандартната подготовка продължава към час и половина, а всяка неделя организираме бягания, които са към два часа. Основно организираме тренировки с разнообразни треньори. Едната е функционална – употребяват се пудовки, дъмбели, ластици – концепцията е да има противодействие, само че не с огромни тежести. Тя има за цел да подкрепи самото тичане, да ускори мускулите, които отслабват по време на бягане, като в това време ускорява тези, които използваме при тичане. Имаме и стречинг тренировки – те са едни от най-хубавите за възстановяване на еластичността и за възобновяване на скелетните мускули. Другата подготовка, несъмнено, е тичане, което още веднъж може да е друго. Има базови, темпови, ускорителни, шпации. Освен това тичаме на прави против скат, кросчета, в общи линии всичко. 
- За теб персонално какво е спортът, на какво те е научил досега?- Аз започнах да упражнявам като младеж. Впоследствие в залата сътворих извънредно скъпи другарства, които не престават към този момент над 14 години. Другото е, че спортът учи на дисциплинираност. Освен това заран ставам доста по-лесно, още в 6 ч, и се усещам отпочинал. А от към две години не съм боледувал въобще, даже простуда.  
- Какво те  въодушевява да си част от общността? - Китайска сентенция гласи: „ Ако мислиш за един ден напред, си вземи храна, в случай че мислиш за година напред – посади дърво, а в случай че мислиш за 100 години напред – образовай хората ”. Лично мен това ме въодушеви да завърша кинезитерапия - желаех да оказвам помощ на деца, които имат гръбначни изкривявания. Когато обаче започнах да упражнявам, разбрах, че по този начин се оказва помощ на една дребна група хора. А организация като adidas Runners оказва помощ да се образоват доста повече хора. Световната медицина е ориентирана към предварителна защита. Превенцията на болести на опорно-двигателния уред и нарушената стойка при децата е спортът. Искам повече възрастни хора да се образоват в тази посока, с цел да могат по-късно да предадат това познание и на децата си.
База: FiT CiTY  София, Национален стадион „ Васил Левски “Facebook: adidas runners Sofia
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР