Общият размер на инвестициите, необходими за изграждане и модернизиране на

...
Общият размер на инвестициите, необходими за изграждане и модернизиране на
Коментари Харесай

МТИТС: Българският транспорт се нуждае от 7,3 млрд. евро инвестиции


Общият размер на вложенията, нужни за създаване и модернизиране на транспортната инфраструктура в България, за интервала 2021 – 2030 година, възлиза на 7,3 милиарда евро. Това заяви заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ангел Попов по време на конференция „ Инвестиции на Европейски Съюз в превоза – гръбнакът на европейската стопанска система – вероятности след 2020 “. Събитието се провежда от евродепутата Андрей Новаков, с поддръжката на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията.

Зам.-министър Ангел Попов подчертава, че 4,7 милиарда евро ще са нужни за създаване на направленията от главната мрежа, а 2,6 милиарда евро – за широкообхватната. „ За да осъществяваме всички предпочитани железопътни планове би трябвало да осигурим финансиране в размер на 2,6 милиарда евро, а доста по-голяма е цифрата за пътния бранш – над 3,7 милиарда евро “, уточни той.

Попов съобщи, че пакетът за подвижността е една от най-важните тематики за държавното управление и бизнеса, и фактът, че безусловно всички български евродепутати са изразили поддръжката си към него, приказва какъв брой е важа тематиката за нашата страна. Той добави, че Андрей Новаков също е директно зает с този въпрос и министерството ще чака дейна поддръжка от него и неговите сътрудници.

По думите на Новаков, след 2020 година Европейският съюз би трябвало да влага по 10 милиарда евро годишно в транспортните мрежи на страните членки. Важно е да се предприеме нов метод за оценка на другите общини и градове на равнище Европейски Съюз, като се проучва социално-икономическата конюнктура, и по отношение на резултатите да се дефинира % на национално съфинансиране на плана, сподели той.

Ръководителят на Управляващия орган на ОПТТИ 2014 – 2020 Галина Василева уточни, че най-важното след 2020 година е да се обезпечи продължение на вложенията от предходните два програмни интервала. „ Работим редом по двата трансевропейски транспортни коридора, преминаващи през България, като нашата цел е да ги развиваме уравновесено. Изграждането на връзките със прилежащите страни също ще бъде основна тематика през идната Многогодишна финансова рамка “, съобщи Галина Василева. Тя означи още, че Европейската комисия би трябвало да резервира обичайните способи за финансиране, които употребява в интервала 2007 – 2020 година, само че в това време да бъдат премислени и допълващи източници на средства с съответни критерии.

Участие във форума взеха още шефът на отдел "Инвестиции в транспорта" в Европейската комисия Оливие Сила, началникът на отдел в Изпълнителната организация за нововъведения и мрежи Кристобал Милан де ла Ластра, президентът на Асоциация на европейската железопътна промишленост Филип Ситроен, както и представители на Европейска капиталова банка, на локалната власт и други.

След конференцията участниците посетиха метростанция „ Сердика “ и се срещнаха на място с действителните резултати от европейските вложения в транспортна инфраструктура у нас. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР