Общият бюджет, заложен за ремонт на хидроагрегатите на помпено-акумулиращата водноелектрическа

...
Общият бюджет, заложен за ремонт на хидроагрегатите на помпено-акумулиращата водноелектрическа
Коментари Харесай

Близо 80 млн. лв. са заложени за ремонта на ПАВЕЦ „Чаира“

Общият бюджет, заложен за ремонт на хидроагрегатите на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „ Чаира “, е 79 млн. лв..

Това съобщи министърът на енергетиката Румен Радев пред депутатите при чуването на него и на премиера Николай Денков по отношение на обстановката с неработещата от пролетта на 2022 година ПАВЕЦ „ Чаира “.

Заложили сме към 12 млн. лв. за ремонтирането на хидроагрегат 1, за хидроагрегат 2 - 9,6 млн. лв., 10,4 млн. за хидроагрегат 3 и съгласно опциите, съгласно това по какъв начин поръчваме съоръжение – близо 47 млн. лв. за хидроагрегат 4, уточни той. Радев добави, че са провели диалог с Министерството на финансите, с цел да изискат от тях не толкоз поддръжка с финансов запас, а с държавни гаранции, с цел да може при заемен запас да реализират по-добро лихвено равнище.

Рехабилитацията на ПАВЕЦ „ Чаира “ не е осъществявана от построяването на централата и действително това е първото задълбочено възобновяване на всички системи за надзор и ръководство от стартирането на централата, същото важи и за част от главните турбини съставни елементи, уточни той. Основни ремонтни действия би трябвало да се правят на всеки 12 години от въвеждане в употреба, изрично е пропуснат първият стадий на главен ремонт, сподели министърът. Радев означи, че рехабилитацията стартира през 2019 година, 24 години след стартирането в употреба на първия хидроагрегат.

Имаме закрепени, ясно написани към този момент като пътна карта действия, които следва да се правят за всеки от хидроагрегатите, уточни енергийният министър. Планираме периоди, в които да се завършат тези действия, добави той. Факт е, че хидроагрегат 3 като група е функционално приспособен, рехабилитационните официални действия във връзка с този елемент са приключени, само че доколкото пукнатини с характера на тези, които след това установихме в хидроагрегат 1, имаме и там на статорните колони, до момента в който не се завършат до дъно дейностите по премахване на аргументите, довели до повреди и в хидроагрегат 2, няма да пристъпим към стартиране на хидроагрегат 3, защото рискуваме да повредим оборудването там, съобщи Радев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР