Общият брой на жилищата в страната за последните 10 години

...
Общият брой на жилищата в страната за последните 10 години
Коментари Харесай

Жилищата в страната нараснаха с над 100 хил., Благоевград бележи ръст

Общият брой на жилищата в страната за последните 10 години нараства с над 100 хиляди, или с 2,6%, и доближава 4 млн., демонстрират данни на Националния статистически институт. Но има огромна разлика сред градовете и селата. Жилищата в градовете се усилват с 3,6% до 2,67 млн., а в селата нарастват единствено с 0,8% и доближават 1,33 млн.

Причината за това е по-активното строителство в огромните градове. През последните години се увеличи ползата и към селата. Много хора купуват селски къщи, само че се насочват най-вече към годни за обитаване парцели или нуждаещи се от дребен ремонт, съобщи "Труд ".

Най-активно е строителството в област Варна, демонстрират данните на Национален статистически институт. За 10 години жилищата в морската област са нарастнали с над 23,7 хиляди, или с 9,7% до близо 270 хиляди На второ място е област Бургас, където съществуващите жилища са се нараснали с 21,7 хиляди, или с 8 на 100, и към този момент са близо 295 хиляди Това е повече в сравнение с са жилищата в област Варна. Областите Варна и Бургас се развиват добре поради морето. През последните години от ден на ден българи желаят да имат дом покрай морето. Освен това добре се развива и туризмът. Всички това води до растеж на строителството.

На трето място по строителството на нови къщи и жилища е столицата. В София жилищата са нарастнали с 12,1 хиляди през последните 10 години и към този момент надминават 620 хиляди, демонстрират данните на Национален статистически институт. Това е близо два пъти повече в сравнение с са жилищата и къщите в областите Пловдив (330 хил.), Бургас и Варна.

На четвърто място по интензивно строителство се подрежда област Пловдив, където жилищата нарастват с над 10,5 хиляди, или с 3,3% за 10 години. Челната петица се добавя от област Кърджали, където къщите и жилищата се усилват с 3,5 хиляди, или с 4,7% и доближават 78 хиляди

В градовете на редица други области също има постоянен растеж на жилищата, като да вземем за пример в областите Търговище (+3,2%), Пазарджик (+3,1%), Благоевград (+2,5%), Добрич (+2,4%), Велико Търново (+2,3%), Стара Загора (+2,3%), Сливен (+2,1%), Русе (+2%) и Хасково (+2%). В множеството села в тези области има по-малък растеж на обитаемите къщи и в следствие общият растеж на жилищата в региона е по-малък. Спад на броя на жилищата за интервал от 10 години има единствено в селата в областите Бургас (-0,5%) и Разград (-0,2%).

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР