Общият брой на изтеглените COVID сертификати през Националната здравно-информационна система

...
Общият брой на изтеглените COVID сертификати през Националната здравно-информационна система
Коментари Харесай

Изтеглените COVID сертификати у нас надхвърлиха 2 млн. броя

Общият брой на изтеглените Коронавирус документи през Националната здравно-информационна система надвиши 2 млн. броя. Само за последните 10 дни, когато бяха въведени новите противоепидемични ограничения, потребителите са изтеглили общо над 1.05 млн. документа, което е 55% от общия брой документи. Системата за генериране на документи беше пусната в употреба на 1 юни 2021 година

На 25 октомври 2021 година са регистрирани близо 263 000 изтегляния в границите на деня, което е връх за интервала. В същия ден системата регистрира и друго рекордно достижение - близо 27 000 изтегляния за 60 минути. В пиковите часове потребителите са теглили приблизително по 500 документа в минута, което е близо 9 документа в секунда. Данните бяха публично показани от изпълнителния шеф на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов пред министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев.
 Проф. Асен Балтов: Да има зелен документ и за депутатите Проф. Асен Балтов: Да има зелен документ и за депутатите
" Редно е да има зелен документ за депутатите, не е наложително, само че е целесъобразно ". Това сподели проф. Асен Балтов пред Нова телевизи...

“Изградената от „ Информационно обслужване “ АД система за генериране на документи оказа помощ на стопанската система на България да продължи да действа обикновено в изискванията на затегнати противоепидемични ограничения “, сподели Ивайло Филипов. По думите му над 30% от българските жители към този момент имат и дейно употребяват Коронавирус документа. Според министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев близо 50 000 от заетите в учебните заведения и детските градини към този момент имат документа, което им разрешава да правят своите отговорности, в изискванията на затегнати противоепидемични ограничения. „ Горди сме, че България беше измежду първите 7 страни, които започнаха издаването на документа, 30 дни преди европейският правилник (ЕС) 2021/953 да стане наложителен за всички страни от Европейски Съюз и измежду първите 4 страни, които стартираха валидация на електронния Коронавирус документ “, сподели министър Христо Алексиев.

До този миг системата е генерирала общо 3.563 млн. документа. От тях към 1.5 млн. документа за приключен имунизационен цикъл, а близо 17 000 са документите за сложена бустерна доза. Близо 1.3 млн. са издадените документи за отрицателен резултат от проучване за ковид, а над 178 000 са за преболедували COVID-19, които са доказани с позитивен PCR резултат. Генерираните удостоверения за преболедували COVID-19 с позитивен резултат от изработен антигенен тест са над 60 000.

От през вчерашния ден българският валидатор Коронавирус CHECK BG, който беше създаден от „ Информационно обслужване “ АД, към този момент може да сканира и удостоверения за преболедували COVID-19, с позитивен резултат от изработен антигенен тест, откакто Гугъл утвърди новата версия на приложението. То може да бъде употребявано за инспекция и сканиране на документи на гости в заведения, кина, театри, спортни събития и други До този миг българският валидатор е свален над 100 000 пъти от Гугъл Play Store.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР