Общият бизнес климат се влошава, сочат още данните на националната

...
Общият бизнес климат се влошава, сочат още данните на националната
Коментари Харесай

Драстично: Над 90% ръст на цените при производството на ток, повече от 40 на сто по-високи цени на производител през април

Общият бизнес климат се утежнява, сочат още данните на националната статистика
Общият показател на цените на производител през април нараства с 40,2% в съпоставяне със същия месец на 2021 година.

Ръст на цените има и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 93,7%, в преработващата индустрия - с 24,9%, и в добивната индустрия - с 22,2%.

Това демонстрират данните на Националния статистически институт за общия показател на цените на производител в индустрията на годишна база.

В преработващата индустрия доста покачване е регистрирано при производството на химични артикули - с 34,4%, съществени метали - с 30,9%, дървен материал и произведения от него, без мебели - с 29,8%, хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 27,1%, железни произведения, без машини и съоръжение - с 23,4%, хранителни артикули - с 22,3%.

През април по отношение на март се следи 3,3% растеж при цените на производител. Повишение е записано в добивната индустрия - с 6,4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,2%, и в преработващата индустрия - с 2,3%. По-високи цени на производител в преработващата индустрия се следят при производството на хранителни артикули - с 5,3%, производството на съществени метали - с 5,0%, обработката на кожи, производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 4,7%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 3,1%

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април нараства с 49,8% в съпоставяне със същия месец предходната година.

Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 90,5%, в преработващата индустрия - с 28,1%, и в добивната индустрия - с 23%.

Спрямо април 2021 година значително нарастване на цените в преработващата индустрия е регистрирано при: производството на химични артикули - с 51,8%, производството на съществени метали - с 45,9%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 41,4%.

Общият бизнес климат се утежнява, сочат още данните на националната статистика. Несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ не престават да са главните усложнения за развиването на бизнеса, като през май се следи понижение на негативното влияние на втория и третия фактор.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР