Общите събрания на етажната собственост ще може да се провеждат

...
Общите събрания на етажната собственост ще може да се провеждат
Коментари Харесай

Правителството опитва да отключи 1.4 млрд. лв. за саниране

Общите събрания на етажната благосъстоятелност ще може да се организират онлайн, а страната прави опит да регламентира и управлява активността и на така наречен „ професионални домоуправители “. Това са единствено част от измененията, заложени в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС), които бяха оповестени от Министерство на районното развиване за публично разискване преди дни.

Промените по-скоро са еволюционни, а не революционни. Те са едно положително начало и с тях се пробват да се изгладят неприятните практики, насъбрани през годините “, разяснява за Economic.bg ръководителят на Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност, Ламбро Попов.

По думите му измененията са обсъждани на редица работни групи от 2018 година до момента. Въпреки че са качени за публично разискване от служебното държавно управление, те могат да се трансфорат в основа на законодателна самодейност, призната от идващ парламент. Законопроектът е изключително значим, тъй като с него е обвързвано отключването на над 1.4 милиарда лева, заложени в Плана за възобновяване и резистентност, с които ще се финансира санирането на жилищни здания.

Попов дефинира проектозакона като съответен и споделя, че измененията са наложителни, тъй като настоящият закон не дава отговор на динамичността на процесите във взаимоотношенията сред живущите и поддържането на постройките. Той припомня, че ЗУЕС е признат пред 2009 година, а преди да види бял свят е имало Правилник за реда и надзора в етажната благосъстоятелност от 1953 година

Освен с цел да може България да усвои средствата по ПВУ, от години жителите чакат измененията, които да решат битовите проблеми, с които се сблъскват всеки ден, като да вземем за пример домоуправители, злоупотребяващи със средствата на етажната благосъстоятелност.

Промените са проформа, а няма да решат действителните проблеми на хората “, разяснява пред Economic.bg Йоанна Георгиева, живуща в 6-етажен блок в столичния квартал „ Сердика “.
Какво в реалност ще се промени?
В настоящия ЗУЕС е регламентирано, че етажната благосъстоятелност може да се ръководи от физически и юридически лица. Това отвори вратата за навлизането на редица компании, които станаха така наречен „ професионални домоуправители “. Дейността им има плюсове, само че и минуси. Така да вземем за пример в здания, в които няма единодушие сред живущите или връзките са обтегнати, професионалният домоуправител става посредник и взимането на решения за неотложни поправки се случва по-бързо и елементарно.

Не са малко обаче и случаите, в които компаниите злоупотребяват в активността си, а притежателите се оплакват от липса на бистрота при разходването на средствата, както и от липса на опит и утежняване на качеството на услугата.

Така се ръководят съвсем всички здания на Запад. Тук доста се изкривиха визиите за този вид услуга “, споделя ръководителят на Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност.

За да се усъвършенства контролът, проектозаконът планува професионалните домоуправители да имат подписана застраховка „ Професионална отговорност “, която да покрива вреди от непозволено практикуване на активността. Всеки подобен домоуправител ще би трябвало да има наложително висше обучение и 3 години професионален опит. Фирмите ще са задължени да наемат на трудов или цивилен контракт най-малко двама чиновници, като единият би трябвало да е с юридическо или икономическо обучение, а другият – с техническо.

Правата на живущите ще бъдат и по-добре предпазени по този метод и те ще върнат доверието си към такива компании “, споделя Попов.

Промените плануват да бъде основан и специфичен указател към районното ведомство, в който ще бъдат вписвани всички лица, поддържащи и ръководещи етажни собствености. Домоуправителите ще получават документ при регистрация за период от 5 години. Всеки, който упражнява активността, без да бъде вписан в регистъра, ще се глобява с сред 500 и 1000 лева Глобата за наново нарушаване е сред 1500 до 2000 лева

Според ръководителят на Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност основаването на сходен указател е стъпка в вярната посока. До момента нито една институция не знае какъв брой здания в България в реалност нямат определен домоуправител. Въпреки че в настоящия закон е планувано в такива случаи кметът на община да организира общо заседание и да назначава краткотраен домоуправител за къс период, до който живущите изберат непрекъснат, то на процедура това не се случва. По думите на Попов даже общините не знаят и нямат данни какъв брой от жилищните здания на тяхна територия са без домоуправители. Остава неразбираемо за какво кметовете бездействат.

До момента не се водеше указател. Сега се вкарва подобен, който би трябвало да изсветли този развой. Тази информация ще помогне да се уточняват и подобрят процеси по отношение на сградния фонд и положението му, даже по какъв начин да бъде изменена средата “, споделя Попов.

По отношение провеждането на Общо заседание се прави предложение за понижаване на кворума от 67 на 100 идеални елементи от общите елементи на етажната благосъстоятелност на 51 на 100 идеални елементи от общите елементи. Това значи, че ще са нужни по-малко гласове при взимането на решения. Ако няма кворум, събранието ще се отсрочва с един час, и се счита за законно колкото и присъстващи да има. То няма да се насрочва за идващия ден, както до момента.

Предвижда се общите събрания да могат да бъдат провеждани и онлайн. Направено е предложение и за неприсъствено гласоподаване на решение на Общото заседание, като същото да може се извърши до 7 дни след осъществяване на съвещанието посредством декларация, подписана саморъчно и предадена на управителния съвет (управителя), или декларацията да бъде изпратена на електронната поща, подписана с дипломиран електронен автограф.

В тази връзка измененията улесняват процесите и взимането на решение за саниране и възобновяване на постройките. Правят по-лек процеса, тъй като кворум се събира много мъчно сега. Дистанционното присъединяване ще даде опция за по-лесно взимане на решение “, споделя Попов.

Също онлайн ще може да бъде поддържана и книгата на етажната благосъстоятелност, в която ще се вписват притежателите или наемателите в даден апартамент. Това ще става в период до 15 дни от придобиването на благосъстоятелност или прилагане на жилището с подаването на декларация по пример за регистриране във въпросната книга. Глобата за физическо лице е сред 50 и 250 лева, а за юридическо – от 100 до 500 лева

Книгата също не е иновация. Санкциите и санкциите са повишени, само че няма нов санкционен механизъм “, споделя Попов.

От вноски към този момент няма да бъдат освобождавани лицата, които обитават в етажната благосъстоятелност не повече от 30 дни в границите на една календарна година. Това значи, че всеки ще заплаща такса, без значение дали обитава в жилището, или не. Според Министерство на регионалното развитие по този начин ще се увеличи поддържането на общи елементи на многофамилните жилищни здания, посредством регулярна ангажираност на притежателите и прекратяване на порочни практики за безучастие в ръководството и поддържането на етажната благосъстоятелност от страна на недобросъвестни притежатели. 

Всички разноски ще се разпределят сред всички притежатели. Такова бе ситуацията и в този момент, тъй като Законът за собствеността допуска, че всички разноски за поддръжка на собствеността се разпределят по отношение на размера на парцелите, тъй че има аргумент и вноските да се разпределят по отношение на собствеността, а не обитаемостта “, разяснява още Попов.

Съществена смяна е и, че всички средства от месечните такси към този момент ще би трябвало да бъдат събирани в банкова сметка на етажната благосъстоятелност. Досега само средствата, планувани за „ Фонд ремонт “, попадаха в такава сметка, като се изключи парите за режийни разноски на постройката. Според Попов това е просто „ конфигурация “ на досегашните условия в закона.

И още – планувано е домоуправител и инспектор да получават възнаграждение за осъществяване на дейностите по ръководство на етажната благосъстоятелност, само че единствено в случай че Общото заседание вземе решение за това. Ако пък постройката се ръководи от професионален домоуправител, за него наложително ще би трябвало да бъде гласувано заплащане. По думите на Попов ролята на контрольора съществува и в настоящия ЗУЕС, само че препоръчаните текстове вършат избирането на такова лице наложително.
Какво в реалност би трябвало да се промени?
Всъщност ролята на домоуправителя не се свежда единствено до събиране на такси от живущите. Домоуправителят е посредник в разногласия и спорове, зародили сред съседите. Той носи отговорност и за поддържането на блока, а и оттова на здравето на живущите в него. Заради това, по думите на Попов, е от изключителна значимост всеки блок да избира такова лице.

Заради месечните вноски обаче не са малко и случаите, в които недобросъвестни лица стават домоуправители и непозволено разходват събираните средства. Именно подобен е казусът на Йоанна Георгиева. 28-годишната жена споделя, че е повела борба против домоуправителка, която в последните 10 години не е била записана в община „ Възраждане “ като такава, не е основала банкова сметка на етажната благосъстоятелност, в която да се събират средствата на живущите от таксите и е правила поправки на личното си жилище. На близки свои другари домоуправителката даже събира по-малки такси. Оказва се, че няма институция, която да глоби сходни практики.

Въпреки че по закон общината би трябвало да глобява етажни собствености без домоуправители, то администрацията бездейства и трансферира отговорността на живущите. При открити сходни нередности пострадалите сами би трябвало да основават констативен протокол, подписан от най-малко трима живущи в постройката. Това са обяснили адвокати на общината, откакто младата жена подава сигнал за нарушавания. Това обаче се оказва непостижимо изискване за по-малките жилищни кооперации.

Много жилища са необитаеми. Има и хора, които не желаят да си основават проблеми и не реагират, а в това време нито една институция не желае да си влезе в пълномощията “, споделя Георгиева.

Тя следи измененията в ЗУЕС, за които поръчка даде още някогашният районен министър Гроздан Караджов. Само допреди месеци е изпращала редица оферти до Министерство на регионалното развитие. Според Георгиева е от извънредно значение физическите лица, които бъдат избирани за домоуправители, да минават курсове, с цел да бъдат осведомени със ЗУЕС и с отговорностите си.

Не е добре едно и също лице да е домоуправител повече от 2 години. При нас от 12 години едно и също лице се води домоуправител “, споделя още Георгиева.

В настоящия ЗУЕС е планувана мандатност тъкмо от 2 години, само че не е категорично упоменато, че друго лице, друго от настоящия домоуправител, би трябвало да бъде определен. Това отваря опция един човек да е безкрайно дълги години отпред на етажната благосъстоятелност и в съответния случай – години наред несмущаван да събира и харчи непозволено средствата на блока. 

С тези промени, препоръчани в този момент, нищо няма да се промени. Явно наподобява, че просто средствата за саниране би трябвало да бъдат усвоени “, споделя със страдание Георгиева.

Според пострадалата най-добре е да бъде основана опция професионална компания да ръководи етажната благосъстоятелност, само че контрольори да са живущите в постройката.

Важното е, че този закон след толкоз години ще търпи някаква смяна. Дали ще е за положително или за неприятно, следва да забележим “, разяснява Попов.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР