Общинският съветник от ПП БСПХристо Панайотовпредлага Община Бургас да създаде

...
Общинският съветник от ПП БСПХристо Панайотовпредлага Община Бургас да създаде
Коментари Харесай

Предложение на общински съветник: Да има фонд в помощ на малки и средни предприятия

Общинският консултант от Политическа партия БСПХристо Панайотовпредлага Община Бургас да сътвори общински гаранционен фонд в поддръжка на локални дребни и междинни предприятия. В своята докладна той показва, че в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация - чл.58а алинея 1 „ По решение на общинския съвет в общината може да се сътвори общински гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия “ и алинея 2„ Средствата в общинските гаранционни фондове за дребни и междинни предприятия по§ 3 от спомагателните разпореждания на Закона за приватизация и следприватизационен контролсе употребяват за покриване на част от кредитния риск в размер до 50 на 100 от цената на заемите. Общинските препоръки одобряват и разгласяват правилници за изискванията и реда за разходване на средствата във фондовете. “

В претекстовете към докладната бележка се показва, че сходен фонд работи изключително сполучливо в Столична община, като до в този момент e подкрепил над 635 компании, съдействайки за отпущането на заеми за близо 120 милиона лв. и е с стихотворец гаранционен ангажимент за над 31 милиона лв.. Наличието на сходен финансов инструмент в община Бургас може да увеличи конкурентноспособността и достъпа до финансиране дребните и междинни предприятия в града ни.

В идната сесия би трябвало да бъде създаденавременна комисия за изследване опциите за основаване на Общински гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия – Бургас “. Със следните задания:

- Комисията да извърши и внесе в Оценка за съвместимост на община Бургас: „ Анализ и оценка на опциите за основаване на Общински гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия – Бургас “;

- Комисията да приготви и внесе в Оценка за съвместимост на община Бургас план на: „ Правилник за организацията и активността на общинския гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия - Бургас “.

Вносителя предлага комисията да се състои от 7 члена -4 общински съветници 3 трима представителя на общинската администрация избрани със заповед на Кмета на община Бургас.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР