Общинският съветник от опозицията в местната власт на Царево -

...
Общинският съветник от опозицията в местната власт на Царево -
Коментари Харесай

Общинският съветник Емил Пейчев: Не съм нарушил закона

Общинският консултант от опозицията в локалната власт на Царево - Емил Пейчев, потърси право на отговор, откакто изпрати своето мнение по отношение на добити общински парцели на територията на курартното ни градче.

Той е уверен е, че не е нарушил закона и не е в спор на ползи.

Публикуваме позицията му без редакторска интервенция:

„ В цитираните публикации се твърди, че в качеството ми на общинския консултант съм взел участие в гласуването на решение за продажба на общински парцел /Решение № 35 - VІІ./19.12.2019г. на общински съвет-Царево/ в нарушаване на ЗПКОНПИ. Посочва се, че съм работил в спор на ползи, защото парцела предмет на продажба в следствие е бил закупен от Даниел Скулиев /мой шурей/, а по-късно същия е сменен с различен парцел моя благосъстоятелност.

Наведените изказвания в журналистическите материали и приложените към тях документи, основават погрешни внушения за спор на ползи, защото информацията по тях е непълна и е препоръчана по манипулативен метод на аудиторията.

На 19.12.2019 година като общински консултант от общински съвет – Царево, определен в мандата 2019-2023 година, взех присъединяване в съвещанието на административния орган, в това число и в гласуването на процесното решение. По по този начин препоръчаният план за решение, който се приема с болшинство повече от половината от всички общински съветници и с поименно гласоподаване гласувах „ срещу “ решението за продажба. Въпреки изразеният от мен негативен избор, решението бе признато с гласовете на болшинството – общинските съветници на Политическа партия „ ГЕРБ “.

В резултат на това бе признато Решение № 35 - VІІ. /19.12.2019 година на Общински съвет- Царево, с което се откри процедура за осъществяване на обществен търг с скрито наддаване за продажба на следния общински неподвижен парцел, а точно: ПИ 48619.505.979 по КК на гр. Царево, м. „ Белия бряг “, с повърхност от 355 кв. м., с трайно предопределение - урбанизирана, актуван с АЧОС № 2009/11.11.2019 год. Определени бяха съответните наложителни условия, включително и начална тръжна цена в размер на 24 495,00 лева /двадесет и четири хиляди четиристотин деветдесет и пет лева/ без Данък добавена стойност, като бе предоставено на кмета на община Царево да провежда и организира обществения търг с скрито наддаване.

Съгласно легалната формулировка по член 52 от ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа.

Съответно частен интерес е всеки интерес, който води до полза от веществен или невеществен темперамент за лице, заемащо висша обществена служба, или за свързани с него лица, в това число всяко поето обвързване /чл. 53 от ЗПКОНПИ/, а полза съставлява всеки приход в пари или в имущество, в това число придобиване на дялове или акции, както и даване, прекачване или отвод от права, приемане на артикули или услуги гратис или на цени, по-ниски от пазарните, приемане на привилегия или почести, помощ, глас, поддръжка или въздействие, преимущество, приемане на или заричане за работа, служба, подарък, премия или заричане за отбягване на загуба, отговорност, глоба или друго неподходящо събитие /чл. 54 от ЗПКОНПИ/.

Въз основа на посочената нагоре нормативна наредба следва извода, че фактическият състав на спора на ползи по см. на член 52 от ЗПКОНПИ, изисква кумулативното съществуване на три материалноправни предпоставки, а точно: 1. Лице, което заема висша обществена служба по см. на член 6 от ЗПКОНПИ; 2. Частен интерес на това лице по см. на член 53 във вр. с член 54 от ЗПКОНПИ и 3. Възможност този частен интерес да повлияе на безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията на лицето, заемащо висша обществена служба, или на задължението му по работа.

Твърдя, че при приемането на цитираното нагоре решение на общински съвет по което с изключение на, че съм дал своя вот „ срещу “, същото не поражда каквато и да е полза, за който и да е персонифициран индивид. Това е по този начин, защото предмета на решението касае само позволение за осъществяване на написана от закона процедура за продажба на общински парцел, в сходство с разпоредбите на член 35 от Закона за общинската благосъстоятелност. Самото решение не може да предопредели спечелил участник, защото подобен се дефинира посредством търг с скрито наддаване, в който могат да взе участие безграничен брой лица.

В същото време самият търг е извършен от комисия, назначена от кмета на община Царево, в която не съм член и във връзка с която не съм имал каквито и да е господарски пълномощия.

С оглед на това няма подозрение, че липсва какъвто и да е спор на ползи по член 52 от ЗПКОНПИ, от позиция на частен интерес и опция този частен интерес да повлияе на безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията ми като лице, заемащо висша обществена служба – общински консултант.

В допълнение следва да се има поради, че не е нарушен закона и няма спор на ползи и при последвалата през 2021г. подмяна сред съсобствената ми идеална част от неподвижен парцел с идентификатор № 48619.505.609 по КК на гр. Царево с този на Даниел Скулиев, закупен от търга. Държа да отбележа и обстоятелството, че предоставения ми посредством замяната парцел попада в кв. „ Мандра “ - някогашната ромска махала, която е извънредно неатрактивно място за всевъзможни капиталови планове.”
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР