Общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев даде съвети във фейсбук

...
Общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев даде съвети във фейсбук
Коментари Харесай

Георги Георгиев от ГЕРБ със съвети към Терзиев. Кметът реши да иска заем за проектите в София

Общинският консултант от ГЕРБ Георги Георгиев даде препоръки във фейсбук профила си на кмета Васил Терзиев, с цел да няма прекъсване на ВиК плановете в Столичната община.

Георгиев предлага две различни решения, които са били прилагани по думите му десетки пъти

Със заповед на кмета за корекции в бюджета да се трансферират средства и по-късно с решение на общинския съвет да бъде утвърдена тази промяна. Така кметът ще може да заплати до Нова година и ние ще одобрим корекциите откакто съветът стартира работа. Това е законосъобразното решение и сме го правили доста пъти за разнообразни планове.

Другият вид е страната да обезпечи оборотно финансиране по специфичния ред за европейски планове, изпълнявани от общините - както нееднократно е правено. Министерството на финансите и ръководещия орган на съответната стратегия имат основна роля и всички пълномощия това да стане за няколко дни.

Това са две изцяло постижими и вероятни решения при неработещ поради ината на спечелилите изборите ПП-ДБ-СС.

И още един съвет - отново неизискван, само че нали работя консултант - не използвайте огромните инфраструктурни планове за политическо изнудване “, посъветва го досегашният ръководител на СОС.

Малко по-късно самият Терзиев внесе отчет в Общинския съвет с искане за вдишване на дълг от държавния бюджет и за пренасочване на средства от бюджета на Столичната община за сполучливото довеждане докрай на плановете за построяването на ВиК канализацията и ремонтните в центъра на столицата, които се правят с европейско финансиране.

Терзиев предлага с отчет до Столичен общински съвет нужните средства да бъдат обезпечени посредством краткотраен безлихвен заем в размер на 23 000 000 лева от бюджета на Министерство на финансите, както и да се отпусне краткотраен безлихвен заем от общинския бюджет в размер до 15 000 000 лева

Столичната община ще погасява заемите поетапно до края на 2024 година след верифициране и превеждане на средства от оперативни стратегии „ Околна среда “ и „ Региони в напредък “.

За да се обезпечи нужното финансиране е значимо Столичният общински съвет да вземе решение в оптимално къси периоди и разплащането да се извърши до края на годината според условията на Оперативните стратегии. Излизането от тази спешна обстановка е допустимо единствено при работещ Столичен общински съвет, с  определен ръководител и функциониращи комисии.

При несъблюдение на сегашния план за канализация Столичната община ще загуби опция да се възползва от 200 млн. лева европейско финансиране за създаване на канализация в сегашния програмен интервал, сигнализира кметът Терзиев.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР