Общинският съветник от Демократична България Веселин Калановски внесе днес доклад

...
Общинският съветник от Демократична България Веселин Калановски внесе днес доклад
Коментари Харесай

ДБ внесе доклад 36 СУ Максим Горки да си върне името на бележития ген. Колев, победил руснаците в Добруджа

Общинският консултант от " Демократична България " Веселин Калановски внесе през днешния ден отчет за възобновяване на името на столичното 36 СУ " Максим Горки " на бележития български военачалник Иван Колев. Това излиза наяве от публично известие на Демократична България в Столичния общински съвет.

Учебното заведение е намерено през 1915 година в регион „ Красно село “ като клон на Боянското учебно заведение с 4 отделения и 79 деца. 1 година по-късно Софийският областен учебен инспекторат утвърждава посредством свое решение новооткритото учебно заведение да бъде обособено като независимо и именувано на солунските братя „ Св. св. Кирил и Методий “.

През 1938 година със заповед учебното заведение се преименува на 26 Софийско главно учебно заведение „ Генерал Иван Колев “ – по името на великия български военачалник, роден в село Банновка, Бесарабия, Украйна, победил руснаците в Добруджа.

През месец април 1950 година Народното главно учебно заведение „ Генерал Иван Колев “ е преименувано на името на писателя Максим Горки. Мотивите, с които учебното заведение е преименувано, са ясни - открилата се у нас след 1944 година власт благодарение на службите на обявилия ни война Съветски съюз, не е допускала компромис с необятно налаганата агитация.

Навръх 100-годишнината на учебното заведение през 2016 година, жители на кв. Борово слагат въпроса за връщането на същинското му име – на бележития военачалник Иван Колев. Оттогава е проведена и подписка () от страна на жителите, която цели коригиране на несправедливостта, за която не един път е писал. Нещо повече – изпратено е уведомително писмо до кмета на регион „ Красно село “ Росина Станиславова, с молба да бъде оказано подпомагане желанието на жителите в квартала да бъде задоволено. За жал то остава без отговор и до през днешния ден. А към този момент 6 години сагата продължава, без да има безапелационен и явен отговор на институциите у нас.

Идеята на отчета на общинския консултант от „ Демократична България “ Веселин Калановски е с изключение на възобновяване на историческото име в резултат на дейната гражданска самодейност за това, а и отдаване на респект към значимите персони в нашата история – цел, дефинирана още през 2007 година от Министерството на образованието и науката.

Освен желанието да бъде възобновена историческата правдивост с връщането на името на учебното заведение, е налице и друго съображение. Максим Горки несъмнено е публицист с принос в литературата, само че с житейското си държание и пристрастия, мъчно може да бъде образец за подражателство на изграждащите се характери на учащите. Дори да се абстрахираме от ролята му на правилен съмишленик и любимец на сатрапа Сталин, единствено подозрението за виновността му в убийството на невръстно дете (според Александър Солженицин, “Архипелаг “ГУЛАГ””), както и “Петербургски дневници” на Зинаида Гипиус, са задоволителни с цел да бъде отстранено името му от Общинско учебно заведение в един европейски град.

Калановски напомня, че на Иван Колев е отдадено стихотворението на Иван Вазов „ Добруджанската кавалерия “, а на българския военачалник, прогонил руснаците от Добруджа, принадлежат думите: Какво търсят в този момент казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки зложелател, който пречи на обединяването на България!

На страницата си във Facebook националният представител от Демократична България показва своята признателност и поклонение към упоритостта, труда и родолюбието на Янко Гочев, Биляна Котцакова, Стойко Стоянов, проф. Михаил Станчев, Георги Чунчуков, както и на хората от съдружие “Изграждане на монумент на ген. Иван Колев и починалите за избавление на Добрич през 1916 г.”, и на още доста други сподвижници на концепцията за възобновяване на името на учебното заведение от България, Молдова и Украйна!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР