Общинският съвет в Карлово одобри разпределението на средствата от дарения

...
Общинският съвет в Карлово одобри разпределението на средствата от дарения
Коментари Харесай

Разпределиха парите за пострадалите от наводненията

Общинският съвет в Карлово утвърди разпределението на средствата от дарения за потърпевшите от наводненията на 2 септември 2022 година На изключително съвещание нощес ръководителят на общинският съвет Доньо Тодоров рапортува, че Общественият съвет за ръководство на даренията е изготвил критерии и е определил пет категории нуждаещи се от финансово подкрепяне, оповестиха от пресцентъра на община Карлово. 



Общо 1 498 941 лв. - 1 210 941 лева от дарителската сметка на общината и 288 000 лева от DMS акцията, да се преведат по сметките на потърпевшите, бе предлагането на Обществения съвет до локалния законодателен орган. Най-засегнатите 9 притежатели на изцяло разрушени и подлежащи на разрушение жилища, без опция за подсилване, в Каравелово, Богдан и Слатина ще получат по 16 654 лв.. На 15 семейства с негодни за обитаване жилища, само че подлежащи на ремонт, ще бъдат преведени по 7994 лева; на 188 фамилии – тежко потърпевши с наводнен етаж и с унищожена мебелировка, се отпускат по 5660 лева, на други 50 с наводнен етаж с леки вреди - по 3297 лв..

Разпределението на финансовата помощ е по предложение на Обществения съвет, напомни Доньо Тодоров и разясни, че за фамилиите с нарушени дворни площи, икономически постройки и разрушени огради средствата ще бъдат дадени от останалите 223 000 лв. от DMS акцията, които още не са предоставени.



Даренията ще бъдат преведени по посочени от хората банкови сметки, откакто решението  получи утвърждението на регионалния шеф на Пловдив.

Ясно е, че събраните досега финансови средства за подкрепяне не са задоволителни и дарителската акция би трябвало да продължи, разяснява кметът на Карлово Емил Кабаиванов. По думите му общината поема разноските за трасиране на уличните и имотните граници, а в идните почивни дни стартира разпределянето на строителни материали. В момента комисии дават всички дарени движимости, които се съхраняват от кметствата в Каравелово, Богдан и Слатина, на потърпевшите от наводнението. До 18 този месец движимостите би трябвало да бъдат раздадени на хората, според описите, утвърдени от Обществения съвет, добави Кабаиванов.

По-рано тази седмица регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев заяви, че досега страната е осигурила 14 милиона лв. за потърпевшите села, като най-вече - към 13 милиона лв., са за карловските села Каравелово, Богдан и Слатина. Останалите средства се дадени на общините Калояново и Марица. От тях следва 725 000 лв. да се дадат от Междуведомствената комисия за бедствия и повреди, както и 3 милиона лв. от Министерския съвет. Последните средства ще бъдат дадени на компании, които са работели по време на наводненията с техника и материали, означи Ангел Стоев. Очакват се още средства от донори, които ще бъдат разпределени и към последната група. Това са към 1 500 000 лв. от дарителски сметки, както и близо 250 000 лв. от есемеси, които са още при мобилните оператори.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР