Общинският съвет в Карлово одобри допълнителни маршрутни разписания по три

...
Общинският съвет в Карлово одобри допълнителни маршрутни разписания по три
Коментари Харесай

Спешно пускат рейсове по три линии в Карловско

Общинският съвет в Карлово утвърди спомагателни маршрутни написания по три автобусни линии в общината. Те са съобразени с нуждата от публични услуги за работещи и възпитаници, които не употребяват профилиран транспорт. Предложението за това бе направено от кмета на общината доктор Емил Кабаиванов след серия срещи с кметовете на всички обитаеми места и с превозвачите, с които общината има подписани контракти. Решението е част от дейностите, които администрацията подхваща за превъзмогване на проблеми в публичния транспорт, който визира общините отвън най-големите регионални центрове.

Според решението на Общинския съвет от предишния ден се утвърждават маршрутни написания по линиите Карлово-Калофер-Карлово, Карлово-Дъбене-Войнягово-Климент-Карлово и Карлово-Войнягово-Карлово. Няма нито едно обитаемо място в общината, до което да няма обезпечен публичен транспорт, рейсове се движат даже и до Свежен. Отдалеченото средногорско село е в община Брезово, само че стопански, административно и обществено то е по-свързано с Карлово, съобщи заместник-кметът на Карлово Антон Минев, в чийто сектор е публичният превоз. Новите маршрутни написания ще влязат в действие от 25 април, а по-късно, съгласно условията на Закона за публичните поръчки, ще бъде разгласен конкурс за избор на реализатори. Дотогава компаниите, които правят тази активност с позволение на регионалния шеф, работят по по този начин наречената незабавна мярка с краткотрайни контракти.

Проблемите с автобусните транспорти в публичния бранш породиха в Карловска община към Нова година, когато един от огромните превозвачи -„ Магистрали “ АД, ненадейно отхвърли да обслужва линиите. Община Карлово незабавно контракти транспортите да бъдат реализирани от Хебросбус - Пловдив. Междувременно управлението на общината провежда поредност от срещи с превозвачите в района и кметовете на обитаемоте места, от които излязоха нескрито съществени проблеми в автобусния транспорт, касаещи най-малко 190 дребни и междинни общини у нас.

Те са подбудени от методиката, по която се пресмятат държавните дотации, обезщетения за превозвачите, обобщават специалисти от общината и притежатели на транспортни компании. Парите, които страната дава на автобусните компании, са на база на методика, в основата на която стои броят на пасажерите. Населението обаче понижава и това е главният фактор за понижаване на пътникопотока, настояват специалисти, като не пропущат да отчетат и другия фактор - основаването на профилирания транспорт за работещи и възпитаници.

В същото време страната заделя за автобусните транспорти 112 млн. лв. годишно, от тях над 100 милиона са за София, Варна, Пловдив, Бургас, Шумен и още няколко огромни града. За всички останали 190 общини остават към 10 милиона - те не са задоволителни за тази активност, която по своята същина е обществена.

Докато общината, кметовете на обитаемоте места и превозвачите в региона търсят решение на казуса, стана ясно, че таксите, които рейсовете заплащат на автогарите в Карлово и Баня, скочиха. За всяко влизане в автогара към този момент се заплаща 9.60 лв.. Двете автогари в Карлово и Баня са на един притежател. Така да вземем за пример най-големият транспортьор на територията на общината ще заплаща месечно 12 хиляди лв.. Заради това несъмнено имаме терзания превозвачите да откажат още линии заради тези високи такси, разяснява заместник-кметът Антон Минев. Неустойката, която превозвачът дължи на общината, ако скапе контракта, е 5000 лв.. При спомагателна загуба компанията е подготвена да приключи едностранно контракта и да си спести тези разноски, разясняват и превозвачи, и специалисти от общината.

Проблемът с автобусните транспорти към този момент е обаян кръг, настояват притежатели на превозвачески компании, които макар усложненията си не престават да извършват договорите си. Общината обаче няма желание да остави казуса без решение, безапелационен е Антон Минев. Още преди три години администрацията създаде план за създаване на лична автогара, която да работи с минимални такси за превозвачите, те може да са към 4.50 лв.. Идейният план е подготвен, обезпечени са и средства за неговото реализиране. Избираме подобаващ терен, разновидностите са най-малко три. Решението е назряло, при пускане на строителството тази автогара може да е подготвена още до началото на есента, изясни отрасловият заместник-кмет.

И администрацията, и превозвачите чакат от Министерството на превоза да създаде нова методика за субсидиране на автобусните транспорти в публичния бранш. Тя би могла да бъде въз основата на изминати километри, а не на броя на популацията, считат и двете страни в този развой.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР